Nesto sto ne znate.Iako je obicaj da se na stolu nadje i zito koje je niklo, obicno se baca. No, to je ostalo od nasih starih, koji iako nepismeni, znali su vise o nekim stvarima od nas danas. To zito se ne baca vec koristi kao lek. Treceg dana Bozica, zito se posisa i zelene stabljike se samelju i sok koji se dobije od njega se pije po kasicia dnevno. Pisacu o tome opsirnije,jer zelim da odmorim od svega malo sad.
Mir Boziji Hristos se rodi, radosti moja !!!
Treci dan Bozica, posle kojeg se cisti kuca, i zito po pravilu daje zivini ili baca.Pogresno
Stari Srbi, su zito stavlaji da proklija zbog zdrasstenih razloga, jer posle posta se mrsilo i mnogo je bilo onih, koji su prvo dosta oslabili tokom posta a drui su imali problema zbog naglog mrsa, kojem nije bilo lako odoleti, jer se nekada zdravije hranije, tj kvalitetnije, pa je bila prisutna cesnica ili plecka,jagnjetina,teletina...
Zito se kosilo,tj seklo makazama ili nozem.U a vanu se tuklo,da se napravi sok od zelenih mladica psenice.Taj sok se onda cuvao u drvenim ili staklenim posudicama i svakog dana se uzimala po jedna kasicica.Sok od klica psenice je izuzuetni zdrav napitak i ne treba ga uzimati sem jedne kasicice dnevno.Danas vec postoje osobe osetljive na gluten i njima nije ovo dozvoljeno.sok od žita je slatkast, zeleni sok isceđen od iz klica i mladih izdanaka.Najbolje bi bilo da kupite od proizvodjaca koji ne prska psenicu,ima ih posto se sada ljudi vracaju ekoloskom uzgoju hrane. Pošto lišće pšenice sadrži teško varljiva vlakna koristi se samo isceđen sok. Zeleni sok od žita nema ni jedno neželjeno dejstvo tako da ga bez rizika mogu koristiti i mala deca, trudnice, rekovalescenti kao i starije osobe.Sadrzi sve poznate minerale koji su potrebni organizmu.Izvor je ogromne koncentracije belančevina a sadrži i sve aminokiseline u odgovarajućem odnosu.
Sadrži vitamine A, C, E, K, B.Enzimi su odgovorni za više hiljada biohemijskih reakcija u našem organizmu. Rađamo se sa optimalnom količinom enzima ali ih tokom života usled stresa, nepravilne ishrane, raznih infekcija i bolesti, potrošimo. Na taj način se naruši prirodna ravnoteža a posledica je neotpornost organizma odnosno smanjen imunitet, što dovodi do brojnih bolesti i poremećaja. Do sada je u zelenom soku od žita otkriveno nekoliko stotina enzima. Pored toga što značajno popravlja imunitet pomaže i kod detoksikacije.Hlorofil u zelenim delovima biljke, je po svom molekularnom sastavu veoma sličan hemoglobinu u ljudskoj krvi. Odgovoran je za transport kiseonika .Zato se za hlorofil često kaže da je tečni kiseonik i da čisti krv.Zeleni sok od žita sadrži vitamin B17 koji uništava ćelije raka. Nedostatak vitamina B17 /amygdalin/ dovodi do malignih oboljenja. Zato je zeleni sok od žita koristan i kao preventiva a i tokom lečenja.Probajte kad ga vec sad svako ima u kuci, a ako ste vec bacili, napravite sami i ponovo posejte zito u vecoj posudi.Na zdravlje vam bilo i zapamtite da mnogo toga dugujumemo svojim obicajima koji nisu bez razloga opstali, smo nas je civilizacija malo otupela i ulenjila vise nego sto smo smeli da dopustimo sebi.