Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 25 Апр 2012, 12:22
Juce je mama pozvana, da pokupi oko 20 pileta tovnih, koji su dati na poklon, sve je izgledalo suvise lepo, dok pilici nisu stigli do nas, tacnije dok nismo otisli da ih dovezem.
Znate svi kako izgleda tovno pile, to je ono belo koje se hrani dva do tri meseca, pa se onda kolje i zavrsi u samoposlugama ili radnjama.Mnogi od vas su ih i gajili, i znaju da to pile trazi prostor, vodu i hranu, ali ovi pilici nisu imali tu srecu. Na farmi gde su rasli, oni nisu imali prostor vec kavez, u koji su strpani po 10 i tako su se jadni gurali, tiskali, i posto nema dna cvrstog vec zice, mnogima od njih su noge slomljene, i tako zarasle, jer nisu imali oslonac kako treba ili podlogu, a nada sve negu. E takve pilice smo uzeli od zene koja ih je poklonila. Kada sam shvatila da vise od pola pileta ima zarasle prelome, ili oduzetost nogu, suze su mi krenule na oci, gledajuci te male duse kako su namucene i odbacene, jer takvo pile po misljenju farmera ne zasluzuje hranu, vodu i zivot, vec se baci ili pokloni. Sad ce neko reci, poklonu se u zube ne gleda. Mi gajimo kuci koke, tu su i guske , imam i neke nosilje sto su ostale od vece grupe koja je poklonjena Manastiru Rajinovac, i svi oni imaju ljubav, paznju, hranu i vodu i prostor, tako da sam dozivel jedan emotivni sok, kada sam ugledala ovu gomilu bolesnih i ranjenih pilica.
Dok je mama cistila prvu turu pilica, jer je krenula sa klanjem, ja sam otisla, i jedno po jedno pile koji su oko 1,5 do 2 kg donosila blizu posude sa vodom i pojila ih, a oni, duse male zedne pa samo zamoce glavu u vodu i piju li piju. One ociscene pilice, odmah sam podelila, za tri porodice za koje znam da tesko zive, a majka jedno sto je izdinstala, nisam mogla da nadjem snage da uzivam u njemu, i mozda vec posle par zalogaja, sam odgurnula tanjir , zahvalila se mami, ir ekla da ja to ne mogu.
Ima jos pilica, da se kolju, oni koji su na nogama i koji su borci, resila sam da sacuvam, i da zive i dalje, neka caprkaju po dvoristu sa ostalima, i neka zive normalno, kao sto i treba da zivi jedno pile, ostali, koji se muce, i pate sa oduzetim nogicama ili slomljenim, mamu sam zamolila da zakolje, i da me ne zove kada spremi jelo od njih da jedem, pre cu biti gladna nego da jedem. Pitam se , ali ko sam ja, ali se pitam, kakav mozak i covek moze da pusti zivotinju da se muci, samo zarad toga da mu ona donese novac. Cesto zaboravljamo kao ljudi, da treba da blagosiljamo ono sto nam donosi dobra, bilo to posao, zemlja, ili zivotinja, da nije toga, ne bi smo imali ni mi sta nam treba, ali izgleda da je dobar deo ljudi ogrezao u mnogim stvarima, i da ne posmatra to bas tako. Ljudi su zaboravili da postuju druge, a kamoli da postuju, ono sto im donosi profit, doprinos.Zaboravili su kada im stigne racun i kada ga plate da ga blagosiljaju, jer Bog je dao da se to plati, u zdravlju i sreci, a mi.... samo prelazimo bahato preko svega toga i kukamo, kao ranjenici.
Koliko smo sami zgazili toga, kao sto je vlasnik farme zgazio ove pilice, jer ga nije dotakla njihova patnja, njihovo pistanje od bola i glad ili zedj?
Bicu srecna ako mi se ovi pilici odrze sto ce da ih ostavimo, i da napreduju, da bar svoj vek koji imaju na zemlji, dozive i prozive kako i treba jedna dusa , makar ona bila obicno belo tovno pile.
- Прилози
-

Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor
Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете
Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!