www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Podsetnik za negu Psa

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Podsetnik za negu Psa

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 26 Нов 2011, 15:20

APPENDIX B: LIČNI PODSETNIK ZA NEGU PSA

UPOZORENJE: Ovaj tekst nije uputstvo za lečenje psa!!! Pas se mora lečiti u dogovoru sa veterinrom! Tekst je isključivo informativnog karaktera. Ako neke informacije sadržane u njemu eventualno iskorstite za lečenje psa u krajnjoj nuždi, to činite isključivo na sopstveni rizik.

Čišćenje od parazita

Mebendazol, Helmevet, Soltric, Vermox se koriste po pet dana (sa pauzom od 20 dana) i dozom od 2x1/2 do 4 meseca starosti, a potom 2x1. (Kod odraslih pasa proizvođač Soltric-a preporucuje veće doze.)
VAŽNO je da je prilikom davanja tableta stomak potpuno prazan, što znači da se tableta daje počev od tri sata posle jela, pa do najmanje tri sata pre sledćeg obroka. To je zbog toga što hrana potpomaže resorbciju leka (koji je toksičan) u organizmu, a ideja je da ubije samo parazite u crevima.
Drontal Plus, Cestal Plus i Pratel (sva tri imaju isti sastav) se daju jednokratno, ali takođe na prazan stomak.
Kod teških infekcija i generalno ako postoji rizik od reinfekcije ceo tretman se ponavlja posle 20 dana, odnosno ponovo se počinje na 21 dan posle zadnjeng uzimanja leka. Ovo je radi temeljitosti, jer jaja parazita mogu da prežive tretman lekom (lekovi su efikasniji u ubijanju adultnih oblika u odnosu na juvenilne). Pošto je ciklus razvoja parazita od jaja u odraslu formu između 2-3 nedelje (zavisi kako kod koje vrste), tretman se ponavlja da bi se uništili paraziti koji su se razvili iz jaja, a koja su eventualno preživela prvobitni tretman.
Dakle ukupan tretman je iz dva puta sa razmakom od 20 dana i koristi se isti lek. Međutim, kod sledećeg čisćenja, preporučljivo je koristiti neki drugi lek. Razlog je taj da se različitim hemijskim sastavom različitih lekova pokrije što siri spekatar parazita, kao i ukupna pouzdanost lečenja (neki lek kvalitetnije uništava jednu vrstu parazita, drugi drugu itd.)
Neki veterinari smatraju da čisćenje treba vršiti na svaka 4 meseca do dve godine starosti psa, a potom na svakih 6 meseci. Drugi pak smatraju da psa treba redovno celog života čistiti na svakih 3 meseca. (Štenad do 3,5 meseci se čiste od parazita po posebnoj šemi, najčešće na svake 3 nedelje počev od 2 nedelje života pa sve do 14 nedelje.)

37

Vakcinacija

Vakcinacija štenadi protiv štenećaka, virusne žutice, parvovirusa, parainfluence i leptospiroze (kombinovana vakcina DHPPi+L) se vrši od 8-me nedelje starosti. Prva revakcinacija je sa 12 nedelja, a druga revakcinacija sa 16 nedelja starosti. Vremenska razlika između vakcina i revakcina mora da bude najmanje 20 dana. Takođe je potrebno da je u trenutku primanja vakcine ili revakcine prošlo tri ili više dana od zadnjeg čišćenja od parazita. Pošto prođe program vakcinacije kao štene, odrastao pas se revakciniše vakcinom DHPPi+L na svakih godinu dana sve do duboke starosti, odnosno dok je dobrog zdravlja.
Vakcinom protiv besnila pas se vakciniše jednokratno posle šest meseci starosti uz redovne revakcinacije na svakih godinu dana, iziuzev u slučaju lovačkih pasa koji se revakcinišu na svaki šest meseci zbog povećanog rizika od stupanja u kontakt sa životinjom zaraženom besnilom.
Pas se nikad ne vakciniše (revakciniše) ako je bolestan. Uputno je uvek pre vakcinisanja proveriti stanje zdravlja psa. Među veterinarima preovlađuje mišljenje da je bezbedno vakcinisati kuje u teranju jer je to prirodan proces, a ne bolest.
Lažna skotnost
Kada se primeti lažna skotnost i nabreklost dojki, onda je postupak sledeći:
1. Prvo se iscedi mleko iz dojki za slučaj da je već počelo da se kvari.
2. Krene se sa mazanjem dojki tinkturom joda razblaženom sa vodom u odnosu 50:50 jednom dnevno. Tinktura joda je rastvor joda u alkoholu u odnosu 50:50, za razliku od povidon joda gde je odnos joda i alkohola, 70:30. To se čini zbog toga sto je mleko idealna podloga za razvoj bakterija i mora da se spreči njihov prodor unutar organizma. Koristi se razblažena tinktura, a ne povidon, zato što tinktura prodire u tkivo, a povidon ostaje samo na površini. Mazanje (čišćenje) se obavlja jednom dnevno, jer bi više od toga moglo da izazove iritaciju kože. Ovaj tretman se koristi pet dana.
Napraviti pauzu od nekoliko dana, videti da li u nekim dojkama još ima mleka, pa ako ima nastaviti mazanje razblaženom tinkturom još 3-4 dana samo one dojke u kojima ima mleka; isto jednom dnevno.
3. Psu se ne daje hrana dva dana kako bi se presekla laktacija. Posle toga se hrani za trećinu manje, uz što više povećanu fizičku aktivnsost. Proteini (belančevine) u ukupnoj količini hrane se smanjuju za trećinu.
4. Psu se daju tablete kalcijuma zbog laktacije, kako ne bi doslo do eklampsije (kočenje, grčenje mišića i gubitak koordinacije pokreta) kao posledice nedostatka kalcijuma.

38

Nokti

Problem predugačkih noktiju, koji mogu da stvore razne probleme: da se polome i stvore infekciju, da remete statiku psa i izazovu upalu zglobova itd, obicno se javlja kod pasa koji su stalno u stanu ili neprestano borave zatvoreni na nekoj mekoj podlozi (zemlja, trava …). Ukoliko pas redovno šeta po šljunku, betonu ili asfaltu, nokti se redovno troše i nije ih potrebno seći. Treba nastojati da se psu obezbedi redovno trošenje nokitiju tako da ne moraju da se seku. Obrati ti pažnju na peti prst (ukoliko nisu odstranjeni), jer taj nokat, pošto ne dodiruje zemlju, može kod starijh pasa da napravi pun krug i da počne da urasta u meso. Ukoliko se pojavi takva opasnost, treba ga seći, tj. potrkraćivati.
Skidanje kamenca sa zuba
Kamenac sa zuba psa treba redovno odstranjivati, čim se primeti da se gomila. Ako se to ne čini može doći do dubljih oštećenja zuba i gingive, i bolnih promena na njima.
Kamenac se skida stomatološkim instrumentom: eskavatorom. Ako njega nema, može se koristiti i testrica za ampule, ali ne njen nazubljeni deo koji može da ošteti gleđ zuba. Posle skidanja kamenca uputno je vatom natopljenom Hibideksom (melem koji se u humanoj medicini koristi kod paradentoze) prebrisati zube radi dezinfekcije.
Vađenje stranog tela iz uha
Strano telo iz uha psa se vadi uz pomoć veterinarskog otoskopa (ima dužu trubu od humanog) i namenske tanke dugačke pincete sa uglom od 90 stepeni na sredini. Sve drugo je imporvizacija. A jedna od improvizacija bi mogla da bude običan pean i baterijska lampa u ustima.

39

Zapaljenje uha

Lako zapaljenje uha se leči ispiranjem 3% rastvorom borne kiseline (3% Acidi borici) koja se koristi za ispiranje očiju kod ljudi i može se kupiti u humanim apotekama. Rastvor se sipa psu u uho nekoliko puta na dan. Kad mu se uspe pas protrese glavu i lepo rasporedi tečnost. Rastvor je potpuno neškodljiv i ne može biti greška ako se primeni, a upale zapravo nema. Za istu namenu može se koristiti i OTIFREE melem za uši na bazi Calendula-e (neven). Obe stvari se koriste za čišcenje ušiju od cerumena i prljavštine i imaju i blago antibakterijsko i antimikotičko dejstvo. U nedostatku specijalizovanih, gore navedenih rastvora, mogu se koristiti infuzioni fiziološki rastvor ili mlaka voda.
Za teže upale, pored gornjeg potrebna je i primena antibiotika i eventualna primena kortikostereoida za regeneraciju tkiva i smanjenje upale.
Voditi računa da upala uha može biti i gljivična, a ne samo bakterijska, u kom slučaju se koriste sredstva protiv mikoza (Canasten na primer) ili antimikotini i antibiotici ukoliko se radi o kombinovanoj infekciji.
Vađenje stranog tela iz oka
Principi su isti kao i humanoj medicini s tim što treba smiriti psa i obezbediti da se nikako ne pomera (npr. vezivanjem njuške, umotavanjem tela u ćebe, fiksiranjem glave o sto na kome leži i dr.). Ako je strani predmet vidljiv treba pokušati da se ukloni ivicom maramice ili papira, postupajući krajnje pažljivo i nežno. (Veterinari često koriste namensku tanku oftamološku pincetu, zakrivljenu pri vrhu pod uglom od 135°, tupih vrhova.) Da bi podigli očni kapak, horizontalno preko kapka postavimo drvce šibice, a zatim preko njega previjemo kapak unazad i naviše. Da bi detaljno pregledali oko potrebna nam je i lupa. Ako se strano telo zabilo u oko, ne treba dirati, nego smesta otići veterinaru, a u međuvremenu sprečiti psa da šapom dira oko (npr. tako što mu se na šape stave čarpe obložene vatom).
Trunje, čestice prašine, pesak, biljni polen i slično, često se mogu izbaciti iz oka ispiranjem. Kao sredstvo za ispiranje najbolje je koristiti 3% rastvor borne kiseline, a može poslužiti i ne previše hladan fiziološki rastvor, riblje ulje, parafinsko ulje, čaj, obična čista voda. Ispiramo na dva načina. Ili tako što komad gaze umočimo u sredstvo za ispiranje, pa gazu stisnemo iznad oka, ili koristeći pipetu za oči. U oba slučaja kažiprstom i palcem držimo oko otvoreno.

40

Problemi sa očima

Simptomi (sem očiglednh poput teških povreda) koji ukazuju na to da postoji neki problem sa okom su:
• zgrčenost oka (očni kapci su čvrsto stegnuti);
• pojačano suzenje očiju;
• glava u pedelu oka (oko posebno) predstavlja bolno mesto i pas ne dozvoljava da se pregleda;
• očna jabučica je crvene boje;
• pas šapom trlja oko ili čitavo lice o zemlju;
• gnojna izlučevina iz oka.
Najčešći problemi su strano telo u oku (koje se mora izvaditi) što je obično praćeno konjunktivitisom i konjunktivitis uzrokovan nečim drugim (ogrebotina, nadraženost prašinom i/ili dimom, tumor na kapku, urođeni nedostatak itd.).
Konjunktivitis se u lakšim slučajevima leči mašću za oči sa antibiotikom (npr. Gentomicinsulfat 0.3%) koja se stavlja 2-3 puta dnevno u oko. U težim slučajevima potrebne su i inekcije antibiotika, a u nekima i hiruško lečenje. Kao preventiva dobro je psima koji se kreću kroz visoku travu (lovački npr.) ukapati u oči malo parafinskog ili ribljeg ulja.
Treći očni kapak
Treći očni kapak se nalazi ispod donjeg kapka i vidiljiv je samo mali deo u uglu oka bliže njušci. Funkcija mu je da bude brisač oka koji uklanja strana tela. Ako se oko povuče u očnu šupljinu (što se može dogoditi usled starosti ili bolesti) treći kapak postane vidljiviji.
Njegovo naglo pojavljivanje može ukazivati na bolest. Najčešći znaci koji ukazuju da postoji neki problem su:
• beličasta membrana, obično sa crvenom ivicom, koja viri iz unutrašnjeg ugla oka;
• crvenkasta grudvica u unutrašnjem uglu oka;
• strano telo ispod trećeg kapka;
• crveno i bolno oko.
Ukoliko se kod psa pojave neki od ovih znakova, psa treba što pre odvesti veterinaru jer je verovatno neophodna neka hiruška intervencija. U međuvremenu, kao i u slučajevima povrede oka, oko treba ispiranjem održavati vlažnim kako bi se predupredila infekcija i smanjile tegobe psu.

41

Ne jede i ne kaki
Ako je pas progutao nešto što ne može da prođe normalno kroz sistem za varenje, košticu od šljive na primer, a što se manifestuje tako što neće da jede i da kaki (moguće je i povraćanje) i to traje par dana, lečenje se sastoji u tome da se psu da RANISAN, pola tablete, sačeka se 45 minuta da on smiri želudac, a onda se daje po 2 kubna milimetra parafinskog ulja (špricem u usta) na svakih pola sata, ukupno 15 puta. Ako pas iskaki predmet u narednih 12 sati, onda je sve u redu, u suprotnom je neophodna operacija kako bi se hiruški odstranio strani predmet.
Pošto iste simptome daju i razne infekcije moramo biti sigurni da se radi o progutanom nesvarljivom predmetu tako što smo ili videli psa da ga je progutao ili tako što se predmet vidi na rendgenu. U suprotnom, ako je neka infekcija u pitanju samo gubimo dragoceno vreme nedelotvornim lečenjem.
Povraćanje: koska - drvce
Ako pas povraća kao posledicu toga što je pojeo sitnu kosku ili drvce (videli smo ga pa smo sigurni da se o tome radi) koje mu je iritiralo želudac, to se leči tako što se psu ne daje hrana (generalno kod povraćanja) oko 24 sata, a daje mu se RANISAN, dva puta dnevno po pola tablete, koji ima za cilj da smanji stepen kiseline u želucu, kako bi se gastritis smirio.
Ukoliko povraćanje ne prestane u roku od 24 sata (eventualno do 36 sati), treba potražiti pomoć veterinara što hitnije jer se radi o nečemu ozbiljnom. Ublažavanje simptoma RANISAN-om je kod trovanja kontraproduktivno.
Poremećaj varenja usled infekcije stomaka
Uglavnom se manefestuje žitkom stolicom (između proliva i normalnog) tokom više dana i krčenjem creva. Leči se jednokratno jednim gramom streptomicina koje se daje oralno u prahu. Prah se istrese na parče hrane koju pas obožava i stavi mu se usta; prah može i da se rastvori u vodi i ubaci psu u usta većom kapaljkom ili nekim špricem. (Alternativno se mogu koristiti i antibiotici enrofloksacin (enfrofloxacin) ili linkomicin (linkomycin)). Potom deset dana po jedna tableta dnevno Digestal-a, koji potpomaže varenje, u toku glavnog obroka (može se staviti u obrok; pas će progutati tabletu). Uputno je davati i neki multivitaminski preparat poput Cafortran-a.

42

Zatvor – proliv
Zatvor kod psa se, kao i kod ljudi, reguliše tako što se daje parafinsko ulje, ili u hranu ili se špricom daje u usta (kako se psu inače daju sirupi). Treba voditi računa da u spremljenoj hrani ima dovoljno biljnih vlakana (na primer rendane sveže šargarepe). Dakle daju se masti i celuloza.
Proliv se reguliše kuvanim pirinčom, bananama, medicinskim ugljem i zeolitima. Dakle ugljeni hidrati bez masti i celuloze. Naravno ukoliko se radi o nekoj bolesti (trovanje hranom, virusno ili bakterijsko oboljenje), onda se ta bolest leči lekovima u dogovoru sa veterinarom. Dobar stabilizator stolice kog proliva je i gotova suva hrana za pse.
Vuče guzu
Ako pas vuče guzu po zemlji, prvo se vrši pražnjenje analnih kesica, koje su najčešći uzrok te pojave. Ako se vučenje guze nastavi onda se vrši čišćenje od parzita ukoliko već nije nedavno vršeno. Treba imati u vidu da pas obično vuče guzu po zemlji i kada ima proliv, posle vršenja velike nužde, jer i to iritira anus koji se ojeo od proliva i čestog vršenja nužde. Međutim, ako se to nastavi tokom par dana pošto je proliv prošao, onda taj uzrok treba odbaciti.
Analne žlezde i analne kesice
Kod velikog broja pasa nikada ne dođe do začepljenja kanala analnih kesica i upale. Obično se to događa ako pas tokom dužeg vremena, zbog nepravilne ishrane, ima suviše meku stolicu, pa se analne kesice ne prazne prirodnim putem. PSU SE MORAJU DAVATI POVREMENO KOSKE (2-3 PUTA NEDELJNO), DA STOLICA NE BI BILA SUVIŠE MEKA.
Kod mladih pasa, koji još nisu odrasli retko dolazi do začepljenja i upale analnih kesica, ali je moguće i to se ne može uzeti za čvrsto pravilo.
Kao posledica začepljenja kanala analnih kesica može doći do apcesa i upale tkiva oko analnih kesica. Zatim zapaljenja žljezde na vratu i na tom mestu se pojavljuje gnoj. (Upala se sanira tako što se mesto na vratu obrije brijačem i pusti da se zasuši. Naravno pre toga treba isprazniti analne kesice.) Takođe može doći i do zapaljenja uha, kao i do pojačanog linjanja (opadanja dlake). U težim slučajevima primenti antibiotsku terapiju gentamicinom intramuskulaturno.

43

Pražnjenje analnih kesica
Analne žlezde se nalaze na oko 5 i 7 sati, a otvori analnih kanala na 4 i 8 sati, ako posmatramo anus kao časovnik. Normalno su veličine zrna graška. Analne kesice kod nekih pasa mogu biti prilično udaljene od rektum-a, ali uglavnom su na oko santimetar i po u stranu od njega.
Pražnjenje se vrši eksterno i interno. Ekstreno obično rade sami vlasnici tako što podignu rep jednom rukom u vertikalno u vis, (gledaju da ne budu iza psa, jer najčešće prska u tom pravcu), a drugom pritisnu plcem i kžiprstom, svekim sa po jedne strane anusa na oko 4 i 8 sati. Područije rektuma se stiska istovremeno sa oba prsta, tako da kesice pritiskaju jedna drugu (unutar rektuma). Normalno je dovoljan umereni pritisak da se sadržaj analnih kesica izbaci kroz otvore analnih kanala. Ovo je nepouzdaniji metod (u nekim slučajevima naprosto ne uspeva). Interno praktijuju veterinari (a mogu i obučeni vlasnici). Uzmu se hiruške rukavice, prsti se naulje nekim sredstvom za podmazivanje (recimo parafinsko ulje). Jedan prst se zavuče u anus, a drugim se istiskuje zadržaj počev od 5 i 7 sati pa na gore do 4 i 8.
Kod pražnjenja analnih kesica, važno je da se to uradi kako treba, tj. da se potpuno isprazne. U protivnom one se brže pune nego sto je normalno, i odatle potiče mit da kad se jednom počne sa pražnjenjem analnih kesica, to onda mora da se radi stalno, što nije tačno.
Analne kesice se u principu ne prazne preventivno jer mnogi psi nemaju nikad problem sa začepljenjem (češći je kod pasa manjih gabarita), nego tek kad se uoči neki problem (najčešće tako što pas vuče guzu). Međutim, ako pas uprkos korigovanoj ishrani (kosti, suvlja i čvršća hrana) ima stalno izražen problem, onda ih treba preventivno prazniti jednom mesečno.

44

Uklanjanje krpelja
Krpelj se skida pincetom, po mogućstvu namenskom koja ima ukrštene krake, tako da kad se pritiska, širi se, a kad se odpusti sama se zateže. Krpelj se uhvati pincetom što biliže koži. Potom se polako izvlači i to ravno, pod pravim uglom od kože i bez ikakvog uvrtanja. Paziti da se ne zdrobi, ne proboije i ne stiska telo krpelja. Ukoliko deo glave ostane u koži najpametnije ga je ostaviti pa će ga organizam sam izbaciti. Vađenje sterilnom iglom eventualnih ostataka glave nepotrebno rizikujemo da neurotizujemo životinju i da je eventualno povredimo ili pak izazovemo neku infekciju ukoliko igla nije 100% sterilna. Na kraju hidrogenom isperemo mesto ujeda.
Zbog raširenosti babezioze (piroplazmoze) koju izaziva protozoa tkivni parazit iz roda Babesia (koji parazitira u krvi i razara crvena krvna zrnca) treba neko vreme pratiti psa. Prosečno vreme inkubacije kod piroplazmoze je 10 – 21 dan. Klinički znaci su visoka temperatura (pas je mlaksao i bezvoljan), kolaps i urin boje kafe. Ako se primeti bilo koji od tih znakova suštinski je važno što pre doći do veterinara kako bi se što pre počelo sa terapijom (Imizol, Berenil) jer je pas životno ugrožen i ako se na vreme ne krene sa lečenjem, smrtni ishod je izvestan.

Merenje teperature

Za merenje temperature najbolje je koristiti elektronski termometar jer on ima tanku savitljivu plastičnu sondu koja lako ulazi u anus psa, a ne može da se polomi ili prsne. Uz to merenje kratko traje, oko 30 sekundi i termometar sam daje zvučni signal kada je merenje završeno. Termometar namenjen za merenje temerature psa ne treba koristiti u druge svrhe.
Temperatura kod psa se meri isključivo rektalno. Poželjno je pre merenja termometar nauljiti parafinskim ulje, vazelinom ili maslinovim uljem. Dok jedan obuzdava psa, drugi ubaci termometar oko 2,5 cm u anus pod uglom da prijanja uz zid debelog creva (rektuma). Kad termometar da signal da je merenje završeno, izvadi se, očita i dezinfikuje.
Normalna temperatura psa u mirovanju je između 38 i 39 stepeni C. Treba imati u vidu da je kod fizičke aktivnosti temperatura psa nomralno povišena (kao i kod izlaganja visokoj spoljnoj temepraturi), tako da temperaturu treba uvek meriti pošto je pas neko vreme proveo u mirovanju.

45

Merenje pulsa
Puls se meri tako što se jagodicama kažiprsta i srednjeg prsta pritisne arterija. Najbolje mesto je buntna (femoralna) arterija koja se nalazi sa unutrašnje strane zadnjih nogu, odmah ispod pazuha i to u tački neposredno pre ulaska femoralne arterije u telo. Puls takođe možemo naći pednjim nogama iznad laktenog zgloba i kod nekih pasa ga je u toj tačci i lakše osetiti.
Normalan puls psa u mirovanju se kreće od 65 – 120 u minuti. Kod malih pasa je viši 90 – 120, a ko velikih niži 65 - 90.
Merenje broja udisaja (ili izdisaja)
Da bi dobili vrednosti disanja brojimo ili samo udisaje ili samo izdisaje. I to kada je životinja u mirovanju neko vreme. Normalan broj udisaja (ili izdisaja) je 10 – 30 u minuti.
Plitko disanje je znak za bol u grudima. Različito disanje koje se menja od dubokog do plitkog, sa čestim uzdasima je znak ozbiljnog oboljenja.
Ujed zmije
U Srbiji su otrovne samo dve vrste zmija, obe iz roda Vipera. Vipera ammodytes (poskok) i Vipera berus (šarka). Po spoljašnjem izgledu se prilično razlikuju od neotrovnih. Nijedna od njih nije duža od 90 santimetara. Takodje su deblje i trome. Poskok i šarka imaju kratak rep, a njihove trogulaste glave su vidljivo odvojene od vratnog dela.
Kao vid prve pomoći ranu od ujeda treba podvezti ako je moguće, ali je NE treba isisavati otrov iz rane (uvek postoji neka rana u ustima, desnima, karijes na zubu i sl).
Protivotrov koji se kod nas može nabaviti podjednako je efikasan za obe vrste, čime je situacija znatno pojednostavljena u odnosu na područija gde ima više potpuno različitih otorovnica i stoga različitih protivotrova. Isti protivotrov se koristi i kod čoveka i kod psa. Ubrizgava se (OBAVEZNO PROČITATI UPUTSTVO) intramuskularno ili subkutano, po mogućstvu u blizini mesta ujeda.

46

Lekovi
Carbo medicinalis
Aktivni ugalj je adsorbent sa visokim afintitetom vezivanja hidrosolubilnih i liposolubilnih jedinjenja koje je omogućeno velikom specifičnom površinom njegovih čestica. Vezuje i eliminiše iz organizma mnoge toksične supstance, sastojke lekova, gasove, žučne kiseline i proizvode bakterijskog metabolizma. Ne resorbuje se iz digestivnog trakta i ne podleže metaboličkoj razgradnji. Koristi se za olakšavanje probavnih teškoća kao što su nespecifični prolivi i problemi izazvani stvaranjem gasova. Upotrebljava se, po potrebi, 1 do 2 tablete razmućene u vodi, 3 do 4 puta dnevno.
Digestal
Sadrži proteazu, amilazu, lipazu, hemicelulazu i žuč. Enzimi proteaza, amilaza i lipaza su neophodni kod varenja belančevina, ugljenih hidrata i masti. Hemicelulaza omogućava razlaganje celuloze. Žuč pomaže emulgovanju masti. Upotrebljava se kod poremećaja varenja. Daje se u toku ili neposredno posle obroka. Tableta treba da bude progutana cela, nesažvakana.
Flogocid
Flogocid je u osnovi polivalentan bakterijski filtrat koji sadrži baktericidne materije, produkte metabolizma autolize bakterija: E. coli, B. pyocianeus, Streptococcus beta haemoliticus, Staphylococcus aureus i albus. Ove baktericidne materije u kombinaciji sa 8 – hidroksi – 7 – iodikinolin – 5 – sulfonskom kiselinom (kiniofon) i antiseptikom (borna kiselina), deluju antiflogistički, antibakterijski i antimikotički i u onim slučajevima kada se sa antibioticima širokog spektra ne postižu zadovoljavajući terapijski efekti. Upotrebljava se za lokalnu terapiju kod zapaljenja (flogoza) kože i sluzokože, dekubitusa, inficiranih rana, opekotina, ozbeblina, ulkusa, fistula, flegomona, panaricijuma, ekcema, mastitisa, limfadenitisa, gnojnih otitisa, gljivičnih infekcija kože.
Hepalpan mast
Za tegobe uzrokovane poremećajem cirkulacije krvi u venama nogu, tupim predmetima ili uganućima, protiv hematoma i otoka. Ne aplikuje se na otvorene rane.
Burov rastvor
Protiv otoka.
Hidrogen 3% rastvor
Za ispiranje ušiju (samo kod upale ili ako su jako zaprljane, inace se uši čiste na suvo) i rana.
Infuzioni rastvor (natrii chloridi infundibile 0,9%)
Za ispiranje očiju, nosa i ušiju. Takođe kod dehidracije.
Borna kiselina (acidi borici solutio 3%)
Blagi antiseptik, ne draži kožu i sluzokožu. Primenjuje se u obliku vodenog rastvora 3%. Vodeni rastvor 3% pogodan je za ispiranje stranog tela iz oka, kao i za ispiranje ušiju.

47

Mebendazol
Protiv intestinalnih endoparazita (crevni paraziti). Minimalna terapijska doza kod psa je 25mg/kg, a maksimalna 50 mg/kg.
Soltrik
Protiv intestinalnih endoparazita (crevni paraziti). Isto što i Mebendazol, samo registrovan kao veterinarski lek.
Helmivet
Protiv intestinalnih endoparazita (crevni paraziti). Isto što i Mebendazol, samo registrovan kao veterinarski lek.
Cestal Plus
Protiv intestinalnih endoparazita.
Drontal Plus
Protiv intestinalnih endoparazita.
Pratel
Protiv intestinalnih endoparazita.
Polyverkan
Protiv intestinalnih endoparazita.
Frontline
Fipronil 10% w/v. Protiv krpelja i buva. Odbija (repelent) i ubija. Proizvodi britanska firma MERIAL. Doza: približno 7,5 -15 mg/kg.
Nystatin (Nistatin)
Nistatin je polienski antibiotik koji deluje fungistički i fungicidno na veliki broj gljivica in vitro. Nistatin ne deluje na bakterije, protozoe i viruse. In vivo, efikasan je samo u terapiji infekcija izazvanih sojevima Candida. Praktično se ne resorbuje iz digestivnog trakta, sa kože ili sluzokože. Ako dospe u cirkulaciju izaziva jake toksične efekte.
Canesten
Clotrimazolum. Klotrimazol je sintetski derivat imidazola sa širokim spektrom antimikotskog dejstva. Deluje fungistatski i fungicidno i njegov antigljivični spektar uključuje dermatofite –Trichopyton rubrum, T. mentagrophytes, Epiedrmophyton flocosum i Microsporum canis, zatim Malassezia furfur, Aspergillus fumigatus, Candida albicans. Pored gljivica klotrimazol deluje i na neke bakterije kao što su Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes, i na Trichomonas vaginalis.

48

Gentamicin
Antibiotik širokog spektra, aminoglikozidne grupe, bakteicidnog delovanja; Spektar delovanja obuhvata gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, i to: Pseudomonas aeruginosa, indol pozitivne sojeve Proteusa, E. coli, grupe Aerobcter-Klebsiella, Salmmonell, Shigella, N. gonorhoeae, stafilokokuse. Posebno je koristan za bakterije koje su otporne na penicilin i cefalosporine. Infekcije uha, grla, urinare, oka, kože, teške infekcije rana, opekotine komplikovane sepsom. Ugrožava bubrege i može da ošteti sluh. Loše se apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta a oštećuje sluzokožu creva, tako da se daje isključivo intramuskularno, izuzev za infekcije oka, uha, kože i površinske rane kada se koristi u vidu masti. Doza kod psa je 4 mg/kg dva puta dnevno prvog dana, a potom jedan put dnevno. Maksimalno trajanje terapije je 5 dana. Ne davati ga skotnim kujama.
Garamicin mast za oči
(Gentamicinsulfat 0.3%) Infekcije oka; antibotik gentomicin mast ali sterilno u formi sulfata za primenu u oftamologiji.
Geramicin kapi
za oči
Sve isto kao i gornje, samo nije mast nego kapi.
Tetraciklin
Doksiciklin je antibiotik najači iz grupe tetraciklina, sa bakteriostatskim dejstvom na veliki broj mikroorgnizama (gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, rikecije, hlamidije, mikoplazme, borelije, leptospire i dr.). Antibakterijski spektar doksiciklina obuhvata sledeće mikroorganizme: od gram-pozitivnih koka, stafilokoke (Staph. Ureu, Staph. Epidermidis) i streptokoke (Str. pyogenes, Str. pneumoniae, Str. faecalis) zatim gram-pozitivne bacile (Listeria monocytogenes, Corynebacterium diphteriae, Bacillus anthracis, Clostridium perfringens, Propionibacterium acnes), gram-negativne koke (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae), gram-negativne bacile (Haemophilus influenzae i parainfluenzae, Pasteurella, Brucella, Yersinia enterocolitica, Francisella tularensis, Bordetella, Shigella, Salmonella, Enterobacter, Vibrio cholerae, Bacteroides), spirohete (Treponema pallidum, Leptospira, Borrelia burgdorferi, Borrelia recurrentis), mikoplazme (M. pneumoniae, M. hominis, Ureaplasma urealyticum), hlamidije (Chl. Trachomatis, Chl. Pneumoniae, Chl. psittaci), rikecije (uzročnike pegavog tifusa, murinog tifusa, Q-groznice i dr.), nokardije, koksiele i od parazita Plasmodium falciparum.

49

Eritromicin
Eritromicin je antibiotik širokog spektra iz grupe makrolida. Antibakterijski spektar eritromicina obuhvata streptokoke, stafilokoke, M. pneumoniae, Lagionella, Hlamidije, Branhamella catralis, Bordatella pertussis, Corynobacterium diphtheriae, H. influenzae, Clostridiae, Erysipelothrix rhusiopathiae, zatim N. meningitis, N. gonorrhoeae, Treponema pallidum, Campylobacter jejuni i Helicobacter pylori.
Pseudomonas aeruginosa, E. coli, salmonele, šigele i klebsiele su rezistentne na eritromicin. Eritromicin je visoko efikasan u lečenju raspiratornih infekcija izazvanih tipičnim (Streptokoke, H. influenzae, Branhamella cataralis) i atipičnim (Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila) raspiratornim patogenima, infekcija izazvanih Hlamidijama i drugim navedenim patogenima.
Amoxicillin sa klavulanskom kiselinom
Polusintetički penicilin sa širokim spektrom dejstva. Zaštičeni nazivi lekova u prodaji su Panklav i Amoxiklav.
Ceftriaxon
(Longacef, Azaran) Cefalosporin treće generacije za parenteralnu primenu koji ispoljava snažnu antibakterijsku aktivnost na veliki broj grampozitivnih i gramnegativnih bakterija.
Ciprocinal
Ciprofloksacin
Hinolonski antibiotik širokog antibakterijskog spektra koji obuhvata veliki broj mikroorganizama, uključujući i sojeve rezistentne na druge antibiotike. Najosetljivije su gram negativne baketerije, uključujući: Shigella spp., Pseudomonas spp., Neisseria spp. i Campylobacter spp. Od gram pozitivnih bakterija osetljive su stafilokoke, uključujući i sojeve koji produkuju beta-laktamazu, dok su Streptococcus pneumoniae i Enterococcus faecalis manje osteljive. Ciprofolksacin je aktivan protiv hlamidija i nekih mikobaketerija, dok je većina anaerobnih bakterija rezistentna. Deluje i na Bacillus anthracis.

50

Orvagil (Orvažil)
Antibiotik čije je generičko ime metronidazol. Deluje na protozoe (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Balantidium coli, Blastocystis hominis), anaerobne bakterije (Bacteroides spp. uključujući B. fragilis, Fusobacterium spp., Clostridium spp., Peptostreptoccocus spp., Peptococcus spp.) i fakultativne anaerobe (Gardnerella vaginalis, Helicobacter pylori). U anaerobnim uslovima metronidazol lako prolazi kroz ćelijsku membranu mikroorganizama, a nakon redukcije inaktiviše DNK i dovodi do stvaranja citotoksičnih supstancija koje razaraju ćeliju. Orvagil se brzo i potpuno resorbuje posle peroralne primene (bioiskoristljivost je oko 100%), a maksimalne koncentracije u plazmi postiže nakon 1-2 sata. Dobro prodire u tkiva i telesne tečnosti (kosti, jetra, mleko, žuč, saliva, seminalna tečnost, vaginalni sekret).Brzo prolazi placentarnu i hematoencefalnu barijeru. Metaboliše se u jetri, a izlučuje urinom (80%) i manjim delim fecesom. Ne primenjuje se kod skotnih kuja.
Streptomicin
Antibiotik dobijen prvi put iz culture gljivica Actinomyces griseus, a danas se proizvodi i sintetički. Streptomicin je antibiotik koji pouzdano deluje na gram-negativne bakterije, u prvom redu na E.coli, Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella i dr. kao i na izvestan broj gram-pozitivnih bakterija. Streptomicin se resorbuje samo posle parenteralne primene. Posle i.m. injekcije brzo se postižu terapijski aktivne koncentracije leka u krvi, dok su one u eksudatima (pleuralnom i peritonealnom) znatno niže. Izlučuje se uglavnom preko bubrega. Primenjen oralno, streptomicin deluje samo lokalno u crevima. Doza kod psa je 10mg/kg (0,1 g na 10 kg), dva puta na dan. Preparat se ne daje psima sa oštećenim sluhom, bubrezima, centrom za ravnotežu i srčanom insuficijencijom, kao ni životinjama preosetljivim na streptomicin i životinjama u stanju šoka.
Berenil
Za piroplazmozu (babesiosis).
Imizol
Za piroplazmozu (babesiosis); noviji i manje toksični lek od Berenil-a.
Didermal krem
Kortikosteroid betametazon i antibiotik gentamicin. Za različite dermatoze koplikovanim bakterijskim infekcijama, pored ostalog i hronični ekcematozni otitis externa.
Deksametazon -neomicin kapi za oči i uši
Kortikosteroid deksametazon i antibiotik neomicin. Kod inflamatornih reakcija prednjeg segmenta oka i spoljašnjeg ušnog kanala.

51

Otex kapi
Za lečenje kombinovanih bakterijskih i gljivičnih upala uha. Kombinacija antibiotika (gentamicina) i fungicida.
Otifree
Za čišćenje cerumena i prljavštine kao i za dezinfekciju uha.
Urea hydrogen peroxide
Za čišćenje cerumena i prljavštine kao i za dezinfekciju uha.
Ranisan
Ranitidin u obliku rnitidin hidrohlorida. Renatidin je kompetitivni, reverzibilni antagonist histaminskih H2 receptora u sluzokoži želuca, koji inhibira i bazalnu i stimulisanu (hrana, histmin, lekovi) sekreciju gastrične kiseline. Dejstvo ranitidine traje 8 – 12 časova.
Hibideks
Biljni melem za dezinfekciju usta, posebno gingive, te se posebno koristi kod paradentoze i kod ljudi i kod pasa.
Cafortan
Vitaminski koncentrat za pse. Sadrži 13 vitamina, 8 superlemenata, 4 minerala i 10 esencijalnih aminokiselina.
Calcefos
Kalcijumski peparat za pse. Sadrži odnos kalcijuma i fosfora 1,7:1 i vitamine A i D, bez kojih organizam kao i bez fosfora ne može da apsorbuje kalcijum. Takodje sadrži mangan i proteine. Ako je psu potreban kalcijum, mora se
i treba se koristiti bez obzira da li se istovremeno koristi i
Cafortan ili neki drugi multivitaminski i multimineralni preparat.
Oligovit
Multivitaminski pereparat za ljude. Sadrži sve najvažnije vitamine i minerale. Nedostatak mu je što nema selena, pa
ga treba koristiti zajedno tabletam selena. Kada je pas u pitanju nije losa ideja koristiti ga, pored selena i sa AD kapima, čime se manje više dobija isti efekat kao i sa Cafortranom (samo sto ima da se nabavi u humanim apotekama i ukupno je znatno jeftinije).
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

http://nbf.pl‎

Повратак на “Оставштина за будућност”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта

cron