www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Мобилни телефони и...

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Мобилни телефони и...

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 13 Дец 2009, 03:10

сублиминална(подсвесна) сугестија преко медија

Društvo kontrolisanih građana
Budućnost koja je počela
Piše Slavoljub Marković

Potvrđeno je da FBI prisluškuje osumnjičene, pretvarajući njihove mobilne telefone u mikrofone
Pre američke, praksa u Srbiji ozvaničila ovaj oblik dobijanja informacija Televizor – idealan prislušni uređaj
Prostori za manipulaciju umom gotovo su neograničeni, jer smo - uvek i svuda dostupni

Još jednom se majstor horora, Stiven King, našao korak ispred ostalih, iskoristivši svakodnevni život da bi prokazao jezivo i vizionarski upozorio na “virus” koji uništava ljudsku vrstu. Mobilni telefoni nas okružuju sa svih strana i čini se da nemaju nameru da nestanu. Zato se King pobrinuo da u njegovom novom romanu „Mobilni telefon“ nestanemo i mi – ljudska rasa.
Njegov koncept je istovremeno genijalan i zastrašujući - u jednom danu, preko mobilne mreže, neobjašnjivi virus učiniće sve one koji se posluže mobilnim telefonom ludim – ili će ih naterati da se ubiju. Samo onaj mali procenat populacije, koji ne poseduje ovaj uređaj, ili je imao sreću da im je upravo „iscurela“ baterija, preživeće kataklizmu globalnih razmera.
A slučajno ili ne, pisac Stiven King ne poseduje mobilni telefon.

Tri milijarde pretplatnika
“Osobenjaka”, kao što je Stiven King, danas je manje nego ikada. Svetsko udruženje operatera GSM telefonije, nedavno je procenilo da će broj korisnika mobilne telefonije u svetu, do kraja iduće godine, dostići tri milijarde. Trenutno ih je gotovo dve i po milijarde, s tim što se njihov broj svakog meseca poveća za novih 40 miliona.

Ovo, naravno, ne znači da će u jednom trenutku toliki broj stanovnika planete doći u životnu opasnost zbog korišćenja mobilnih uređaja, ali da će biti meta potencijalnih manipulacija, teško je ne poverovati.

Američki FBI poseduje tehniku koja omogućava da se prisluškuju razgovori osumnjičenih, pretvarajući njihove mobilne telefone u mikrofone. O tome se i pre govorilo, ali je sada to službeno potvrđeno. Nova forma elektronskog nadzora u kriminalnim istragama sastoji se u aktiviranju mikrofona u mobilnim telefonima, tako da se mogu prisluškivati svi razgovori koji se vode u blizini ovih uređaja.

Tehnika je nazvana `putujuća buba` (roving bug), a njenu upotrebu odobrilo je američko ministarstvo pravosuđa u sklopu istraga koje se vode protiv članova mafijaških porodica u Njujorku. Kod njih konvencionalne tehnike nadzora, kao što su uhođenje osumnjičenih, ili klasično prisluškivanje telefonskih razgovora, nisu dali rezultate. Ova tehnika koristi se činjenicom da većina telefona nikad nije u potpunosti ugašena sve dok se iz njih ne izvadi baterija.
Iako je o ovoj formi nadzora i ranije bilo govora, pa čak i u Srbiji (setimo se kako su još 2003. naši političari vadili baterije iz svojih mobilnih telefona, jer su imali informaciju da se njihovi razgovori prisluškuju), ovo je prvi put da se tehnika javno objavljuje u formi dokumenata. Početkom decembra ove godine, američki okružni sudija Luis Kaplan objavio je svoje mišljenje u vezi sa hvatanjem trideset četvorice osumnjičenih zbog kriminalnih radnji, povezanih sa delovanjem italijanske mafijaške porodice. Oni su uhvaćeni upravo zahvaljujući `putujućim bubama`. On je, naime, presudio da su te bube legalne, jer je federalni Zakon o prisluškivanju telefonskih razgovora dovoljno širok da obuhvati i prisluškivanje razgovora koji se vode pored mobilnih telefona osumnjičenih.

Softver koji to omogućava, može biti prebačen na mobilni telefon osumnjičenog i daljinskim putem, preko kompanije operatera, tako da se može prisluškivati bez obzira na to što je telefon isključen. I, što je najzanimljivije - bez znanja vlasnika telefona. Kaplan nedvosmisleno piše da ova tehnika prisluškivanja `funkcioniše bez obzira na to da li je telefon uključen ili isključen`.
Međutim, činjenica je da je pre američke, upravo praksa u Srbiji ozvaničila ovaj oblik prisluškivanja, i to konkretno u slučaju suđenja sudiji Vrhovnog suda, Ljubomiru Vučkoviću, i vođi kruševačkog klana Zoranu Jotiću Jotki, pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

- Najnovija uloga mobilnih telefona u Srbiji je da policija otkriva izvršioce najtežih krivičnih dela, prisluškujući ove uređaje. I mnoga takva krivična dela otkrivena su baš prisluškivanjem mobilnih telefona. Sudija Vučković, koji odgovara za mito, snimljen je detaljno u trenutku kad kod njega urgira jedan čovek istovremeno za tri-četiri predmeta iz raznih oblasti. Postoje i drugi predmeti organizovanog kriminala za koje su glavni dokaz baš transkripti sa tajno snimanih mobilnih telefona – ispričao je advokat Dragoljub Todorović.

Američka kancelarija za sigurnost trgovine upozorila je svojevremeno da `mobilni telefon može biti pretvoren u mikrofon i transmiter u svrhu prisluškivanja konverzacije koja se vodi u blizini telefona`, a “Fajnešnel Tajm” je još prošle godine u jednom članku objavio da mobilni operateri imaju mogućnost da `daljinski instaliraju komad softvera na mobilni telefon bez znanja vlasnika i da se može aktivirati mikrofon, čak i kad vlasnik ne telefonira`.

Budući da su moderni mobilni uređaji, u stvari, sve više minijaturni kompjuteri, downloadovani softver može vrlo lako modifikovati uobičajeni ekran mobilnog telefona koji se pojavljuje kad telefoniramo. I sve to bez našeg znanja. Ako je prisluškivaču poznat još i broj SIM kartice, i ako se prisluškuje uz znanje operatera mobilne telefonije, prisluškivanje je jednostavno i obavlja se pokretanjem odgovarajućeg programa u centrali operatera. Razgovor se, tako, može slušati bez obzira na to gde se prisluškivani nalaze i preko kojih baznih stanica i centrala je veza uspostavljena. Nikakva dodatna oprema, sem one koju ima operater, nije potrebna.

Vidi i kroz zid
Čak ni ne-pretplatnički brojevi mobilnih telefona, odnosno oni za koje podaci o korisnicima nisu zabeleženi - ne predstavljaju nikakvu prepreku, jer je nivo zaštite na mobilnim telefonima toliko nizak da ga je moguće lako “probiti” kako bi se dobio jedinstveni EMEI broj. Tako se telefon pretvara u elektronsku napravu za prisluškivanje koju, sasvim naivno, nosite u džepu, a da za nju nije bio potreban ni sudski nalog. A kako se mobiteli i PDA uređaji (od: Personal Digital Assistant) sve više spajaju, pristup neće biti omogućen samo lokacijskim i telefonskim spajanjima, već i sadržajnim informacijama poput dnevnika, podsetnika, fotografija, adresara.

TELEFONSKA TELEPATIJA

Da li vam se dogodilo da razmišljate o nekoj osobi i da vam, baš u tom trenutku, zazvoni telefon, a sa druge strane veze je upravo ta osoba? Nema sumnje da se to svima dogodilo bar jednom, mada većina ljudi veruje da se radi tek o pukoj slučajnosti.
Fenomen koji bi se mogao nazvati telefonska telepatija, potvrdili su i naučnici. Profesor Rupert Sheldrake, čije istraživanje je finansirao Triniti koledž, Kembridž, predstavio je na naučnom “British Association” festivalu istraživanje čiji rezultati sada i naučno dokazuju da takav fenomen postoji, a da se ne odnosi samo na telefonsku komunikaciju, već i elektronsku poštu (e-mail). Dr Sheldrake radio je sa dobrovoljcima, od kojih je dobio imena i brojeve telefona njima bliskih osoba, bilo prijatelja, bilo rodbine. Te osobe zatim su bez najave pozivale dobrovoljce, koji su pred istraživačima morali pogoditi ko ih zove. Broj tačno identifikovanih znatno je prevazišao očekivane odgovore.
Razvija se još više oblika nadzora koji koriste poplavu mikrotalasne radijacije, proizvoda globalne mreže pokrivenosti GSM-a. Određeni sistem, nalik na radarski – razvijen u svrhu obrane od terorističkih napada, sigurnosti i upravljanja saobraćajem – nudi mogućnost da se u realnom vremenu gleda kroz zidove, ili posmatraju pokretni objekti, udaljeni i na stotine kilometara, i to merenjem devijacija u radijacionom polju koje proizvode antene za mobilne telefone, da bi se izračunala pozicija, brzina, smer, veličina, eventualno i oblik i sistem ciljanih objekata. Tako definitivno ulazimo u društvo kontrole, u kome su mehanizmi dominacije manje očigledni, ali znatno rašireniji, jer se bilo ko, u bilo kom trenutku i kontinuirano može podvrgnuti nadzoru, a da i ne zna kad se to zbiva. Ono što je novost u kompleksu kontrole i komunikacije u mobilnoj telefoniji nije samo njena mobilnost, već i činjenica da ona nije nametnuta, već prihvaćena, kako u poslovanju, tako i za zadovoljstvo, a to predstavlja sistem moći koji se širi pomoću marketinga, i dostupan je kroz pretplatničke usluge.

Usluga koja se, na primer, upravo uvodi u Finskoj, roditeljima preko Interneta omogućava pristup karti na kojoj će moći da vide tačno mesto gde im se nalaze deca, i to bez njihove saglasnosti ako su mlađa od 15 godina. Slično i u SAD, druga po veličini kompanija za mobilnu telefoniju, Verajzon, počela je da nudi pretplatu za poseban servis preko kojeg roditelji mogu da kontrolišu kretanje svoje dece, a koji ih upozorava kad izađu iz zadatog područja. Finska za ovo donosi i novu legislativu, i očekuje da će i ostatak zemalja EU slediti njen primer. Druge usluge, pak, omogućavaju da pronađete prijatelje, da locirate skriveni klub za homoseksualce ili druga strogo određena mesta.

A poslednja vest, objavljena upravo ovih dana, kaže da je grupa postdiplomaca sa Univerziteta Vašington, upozorila da i neki od Eplovih hit proizvoda ugrožavaju privatnost korisnika. Konkretno, radi se o ultrapopularnom, prenosivom audio plejeru “I-podu”, čiji se korisnik može pratititi i prisluškivati. Studenti su do ovog otkrića došli konektujući “Najk I-Pod” na serijski port laptopa, tako da je signal sa senzora slat na server na kome je bilo lako utvrditi lokaciju korisnika...

Privatni Veliki Brat
Na udaru glavne kontrole, ako to već u dovoljnoj meri i nije, biće sam kompjuter. „Najlakše ga je prisluškivati, jer najviše emituje takozvano kompromitujuće elektromagnetno zračenje”, objašnjenje je tvorca savremene jugoslovenske kriptografije i eksperta za tajne šifre i prisluškivanje, Aleksandra Trifonija, koji navodi primer holandskog inženjera Vima van Eka iz 1985. godine. Holanđanin je praktično demonstrirao da svako može proizvesti jednostavnu opremu za radio-izviđanje PC-ja, ili računarskih terminala. Oprema je tada koštala sto dolara i moglo se prisluškivati sa udaljenosti od 300 metara. To je bilo pre 21 godine. “Prisluškivanje je multidisciplinarna naučna oblast koja uključuje naučnike i istraživače iz mnogih oblasti. Pogrešno je smatrati da se njime bave samo zanesenjaci, avanturisti i ljudi skloni izazivanju raznih afera.”

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, Milorad Mirčić, „otkrio“ je prošle godine i mogućnost prisluškivanja preko kablovske televizije. Televizor je idealan prislušni uređaj, ima veliki mikrofon, povezan kablom, tako da bez problema može da se ozvuči stan. A da je lako prisluškivati građane preko TV-a, potvrdio je i član Odbora za bezbednost, Dragan Šutanovac:
- Potrebno je samo malo prepraviti kompjuterske programe koji kontrolišu protok slike i zvuka kroz kablovski sistem i onda se lako može prisluškivati preko TV prijemnika. Naravno da ne optužujem nijednu firmu koja se bavi kablovskom televizijom da to radi, ali kažem da je to vrlo moguće.

Nema kraja manipulisanju
Prava dilema je hoće li se onaj ko je u mogućnosti da vas kontroliše, zadovoljiti samo time? Hit među đacima, još pre izvesnog vremena, postao je piskavi alarm mobilnog telefona koji, za vreme nastave, mogu mirno pustiti da zvoni, a da ih nastavnik ne čuje. Tehnološki osvešćeni učenici prilagodili su tzv. mosquito (komarac) alarm, koji se koristi za teranje tinejdžerskih bandi i sitnih lopova iz trgovačkih centara. Alarm, naveliko hvaljen i od policije, vrlo je efikasan. Njegov ultravisoki zvuk mogu čuti samo mladi, ali ne i većina ljudi iznad 20 godina. Zvuk je, inače, jednostavno pronaći na Internetu i preuzeti za sopstvene potrebe.

POZIV NIOTKUDA?!

Po završetku jedne radijske emisije o informacionim tehnologijama (a pričalo se o nekim neobičnim fenomenima), u studiju je zazvonio telefon. Ispostavilo se da je jedna slušateljka želela da poveri svoju priču zaista neočekivanog sadržaja. Kasnije se ispostavilo da se radi o vrlo inteligentnoj, visokobrazovanoj i tehnički osvešćenoj ženi, koja je samo bila potresena nedavnim doživljajem. Još uvek je bila u žalosti zbog pogibije muža, koji je stradao u saobraćajnom udesu, vraćajući se sa službenog puta. Samo dva dana ranije, sakupio je kod sebe svu ušteđevinu, poverivši samo da se radi o velikoj investiciji. Nikada ranije nije bio tako tajanstven.
Mada manje bitan, mladoj ženi nije bio zanemarljiv ni novčani gubitak, jer se novcu (u pitanju je bila poprilična suma) izgubio svaki trag. A troškovi (uključujući i pogrebne) nisu bili mali. Jedne noći, u kasnim satima, desilo se nešto što je ovoj ženi promenilo pogled na život. Iz dubokog sna, prenula ju je zvonjava mobilnog telefona. Bunovna, ne gledavši ko je zove, prihvatila je poziv. Njeno telo i um protresao je osećaj neverovatne jeze, a onda i nekog neobičnog spokoja koji je progutao sve druge čulne senzacije. Posle šumovitog uvoda, iz nedefinisane dubine (tako je to ona doživela) počeo je da se najpre nazire, a zatim i čuje muški glas. Kako je još uvek bila u polusnu, prihvatila je kao realnost da joj se javlja pokojni muž. Imao je tek toliko vremena da kaže kako mu je zbog svega veoma žao, iskazao joj svoju ljubav i otkrio mesto na kojem je smestio novac! Veza se naglo prekinula. Naša sagovornica se tek tada osvestila, potpuno zbunjena, ne znajući kako da reaguje. Do jutra gotovo da nije ni spavala, ali je tek sutradan usledio pravi šok. Sledila je uputstvo tajanstvenog telefonskog poziva i svi detalji bili su tačni. Novac je bio na potpuno neočekivanom mestu, uredno složen i savršeno zaštićen. Neotkriveni su ostali mesto i zagonetni poziv sa mobilnog telefona, u čijoj memoriji nije bio evidentiran nijedan poziv od prošle noći...
Mosquito tehnologija bazira se na medicinskom fenomenu nazvanom presbycusis, odnosno postepenom gubitku sluha. Smatra se da počinje u 20. godini života i prvo utiče na najviše frekvencije od 18 do 20kHz.

Ovo je tek vrh ledenog brega moguće (zlo)upotrebe mobilne tehnologije na koju smo već gotovo svi predodređeni. Ne treba zaboraviti da mobilni telefon informacije od nas šalje, ali ih isto tako i prima, a priroda tih informacija mogla bi da bude različita.

Inkorporiranje zvučnih signala raznih frekvencija, nečujnih za ljudsko uvo, ali prijemčivih za našu podsvest, u uobičajenom mobilnom saobraćaju pruža mogućnost korišćenja subliminalnih poruka i najrazličitijih sugestija koje suptilno prolaze sve naše odbrambene barijere. Drugim rečima, mobilni telefon može postati i prijemnik preko koga ćemo nesvesno primati razne neželjene poruke ili stimulanse (dok vodimo neke sasvim „obične“ razgovore, ali i kad telefon smatramo potpuno neaktivnim), koji bi se mogle usmeriti na pojedinačnog korisnika, ili više njih, vezanih za određena teritorijalna ili mrežna područja. Spekuliše se da se i na ovom polju već podosta eksperimentiše, i da je efekat isproban na nekim (pre svega) ratnim područjima. Ne smemo ni da pomislimo koliko daleko se u zloupotrebi ovih mogućnosti može ići, pa posle svega ni lajt motiv (smrtonosni „mobilni virus“) novog romana Stivena Kinga s početka ovog teksta više ne deluje suludo!
„Ako mislite da koncept Velikog Brata predviđa samo prisluškivanje i kontrolu, varate se, to je tek prvi nivo njegovih očigledno mnogo konkretnijih ambicija...“, rekao je slavni pisac. „Mislim da prostori za manipulaciju ljudskim umom postaju skoro neograničeni, posebno sada kad ste uvek i svuda dostupni, i to ni više ni manje nego svojim umom, na koji će se moći uticati na sijaset raznih načina. Ne znam kako izgleda vama, ali meni sve ovo deluje potpuno zastrašujuće.“
Problem je u tome što stvarnost i inače ima naviku da prevaziđe i najsmelije zamisli pisaca horora i naučne fantastike...
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

Marija
Поруке: 516
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: Мобилни телефони и...

Непрочитана порукаод Marija » 21 Сеп 2012, 22:13

zanimljivo


http://nbf.pl‎

Повратак на “Оставштина за будућност”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 10 госта

cron