www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Saveti za upotrebu interneta

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Saveti za upotrebu interneta

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 23 Јул 2009, 16:30

Свакога дана милиони и милиони људи бивају жртве хакера или такозваних blackhat-era који своје ИТ знање користе у лоше сврхе зарад добијања материјалне користи, вредних информација, манипулације или чисто због тога да би се прочули и постали "славни" у cyber свету.

Да би себе заштитили у овом виртуелном свету наравно морамо знати како. Савете испод добро прочитајте и придржавајте се њих и бићете безбедни, а ако се не будете придржавали сами ћете бити криви што сте постали још једна жртва!

1. Никада али никада не чувајте ваше лозинке у браузеру. Кад се улогујете негде а browser пита
do you want to remmember pass кликните not for this site или једноставно cancel у зависности који браузер користите.
slika1
Поента је што ћете скинути неки програм који је упакован са вирусом који краде баш ове шифре које су запамћене у браузеру и шаље их директно на мејл од хакера или на ФТП.2. Не користите опцију чувања шифре ни на једном програму који нуди ту опцију као на пример МСН мессенџер за чатовање. Значи било који програм који се повезује на нет а има опцију Remember this password, не користите ту опцију.


3. Доста сајтова, програма, форума као опцију за повраћај заборављене шифре има систем Тајног питања (Secret Question) на које само ви знате одговор али да ли је то заиста тако видећемо у примеру... Узмимо на пример програм за чатовање МСН који има ову опцију и понуђено тајно питање типа "Где вам је рођена мајка" а то се све врло лако сазна, плус поред тога мора да се унесе ваш град, држава и слично. То се све лако да сазнати и онда постанете жртва. Решење овог проблема је да увек кад правите неки налог сличан овом уносите нелогичне информације које хакер никако не може да погоди нити да сазна као на пример "Име Мајке" = Београд , Ваш град је Суботица, ви ставите неки други град.4. Сад ћемо се мало позабавити такозваним Phishingom. Фишинг је заправо крађа података преко лажних страница које изгледају исто као и права страница неког сајта, форума али кад ви унесете свој узернејм и шифру мислећи да сте заправо на Фејсбуку или Гмејлу, ваша шифра о корисничко име остаје на хакеровом серверу а ви остасте без налога. Једино по чему ове лажне странице можете препознати то је адреса у навигатион бар-у.
Ево примера:

Права страница изгледа овако:
slika2А лажна овако:
slika3


Довољно је само обратити пажњу на домен и безбедни сте. Можда вам се ово чини безазленим али заиста много људи постану жртве јер не обраћају пажњу на домен.


5. Када скидате неке слике, музику, видео или било какав други фајл избегавајте отварање тог фајла са два пута клик на исти, него најсигурније је десни клик опен вит Винамп или са програмом који је намењен за ту врсту екстензије јер врло је лако узети неки вирус који је формату .exe као и већина програма и променити му иконицу па ви помислите то је слика и кликнете двапут и поздравите се од рачунара.
Ево малог примера како препознати вирус који је преправљен да изгледа као слика а заправо је програм.

slika4

Значи десни клик на фајл и Properties и ако је слика писаће Image а не Аplication ili Program и слично.


6. Никада немојте користити просте шифре типа 12345 или ваше име, комбинације вашег имена, датуме рођења и слично. Шифре држите у глави или макар записане на папиру. Никад не користите једну шифру за више налога из разлога ако вам се провали једна шифра одоше вам и други налози на којима је иста шифра. Не отварајте спам мејлове и мејлове који су вам сумњиви поготову типа добили сте 6 милиона јер нисте заиста толке среће. (-:


7. Избегавајте скидање пиратских програма јер заиста велика већина њих је упакована са вирусима које антивируси не могу да препознају, а и ако опет скинете неки такав обично су упаковани са крадљивцима шифара ал ако се држите овога изнад онда сте опет безбедни.


8. Не саветујем коришћење опције алтернативног мејла за случај да сте заборавили лозинку од е-мејла на пример јер опет можете остати и без других налога ако је тај један већ украден.
Боље у том случају користити тајно питање али саветима под бројем 3.

9. Не кликћите на рекламе на сајтовима, јер ко зна шта се крије иза а у већини случајева или неки тројанац или је заправо фишинг у питању. Оне искачуће рекламе поготову заобиђите.

10. Ниједан Антивирус није савршен тако да се ипак ваља мало помучити са овим ставкама изнад за сваки случај јер врло лако се може од вируса направити да га Антивируси не детектују уопште.

Не поверавајте своју безбедност само Антивирусу већ сами држите ситуацију под контролом!
Прилози
zz.jpg
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Saveti za upotrebu interneta

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 23 Јул 2009, 16:44

slike koje prate gornji tekst za pravilnu upotrebu interneta
Прилози
zz.jpg
slika2
zzz.jpg
slika3
zzzx.jpg
slika4
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Оставштина за будућност”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта

cron