www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Sutrasnje novosti

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Sutrasnje novosti

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 30 Мар 2013, 00:28

http://nasagrocka.info/index.php?option ... &Itemid=80


Већ десетак година уназад житељи Умчара и Пудараца пију воду која изазива обољења цревног тракта, а да општина не чини ништа како би обезбедила воду за пиће.

Како би проверили да ли је вода у Умчарима и Пударцима исправна за пиће, пошто нема никаквих обавештења о томе, а из општине су тврдили да је вода исправна, кренули смо да сазнамо шта је заправо истина. Када је почетком марта покренуто питање исправности воде, наша редакција је долазила до разних одбијања одговора у вези са тим питањем. Како би се ствар убрзала у сарадњи са "Новостима", наша редакција је покренула испитивање воде са тог подручја. Иако је прво објашњавано да је све у реду, и да се вода редовно контролише, Градски завод је на инсистирање "Новости" послао екипу да узме узорак воде. Речено је да ће резултати бити готови за десетак дана и да ће бити јављени телефоном. Како је прошло скоро па месец дана, а резултате нико није јавио, кренули смо у скоро па у немогућу мисију откривања истих.

Када смо добили информацију да су резултати послати код докторке Иване Ристановић, позвали смо је. Она је у телефонском разговору саопштила да су Умчари и Пударци под забраном и зачудила се како ми то не знамо. Постоји решење санитарног инспектора већ дуги низ година да вода није за пиће, навела нам је др. Ристановић. Ја имам извештај код себе али морам да се чујем сада са неким из водовода, да видим како ћемо даље. Када је бачена опаска да је узорак узет управо да би изашао у јавност, докторка Ристановић је одговорила да завлачење у те медијске ствари, то је стара ствар није нова. Узела је број телефона и рекла је да ће се јавити.

После десетак минута, добили смо одговор да, да би видели решење да позовемо или водовод или Министарство Здравља, сектор за инспекцијске послове и да тражимо инспекторку Милку Милеуснић.

На питање када је наводно санитарна инспекција затворила Водовод у Умчарима, инспекторка Милка је одговорила да није наводно, већ је забрана воде за пиће донета поодавно, има већ сигурно десет година. То решење имате у водоводу, да ли сте се Ви чули са директором водовода? На одговор да је директор прво "Новостима", по нашим сазнањима, рекао да је у реду, а да затим није хтео да се изјасни, инспекторка је рекла да је то немогуће и да садашњи директор јако добро зна да је тамо почеода се гради систем за прераду воде и да то није завршено. Он зна да је тамо забрањена вода и зна да смо давали налог да цистернама возе воду. Знам да су возили цистернама воду, али да су мештани одбили да узимају ту воду и зато су, колико знам, престали да доносе воду. Повремено можда, уколико се неко јави однесу. И ја не верујем да Вам је директор рекао да је вода у Пударцима за пиће. Ја ћу замолити директора да Вам се јави и да Вам да саопштење када су добили решење о забрани воде.

Директор се није јавио, а мештанима Пудараца и Умчара није јасно када су то они одбили да им се довози вода за пиће. Резултати су после дати на иницијативу "Новости", и према речима др Иване Ристановић Поњавић, шефа Одсека за воду у Градском заводу за јавно здравље, анализа је показала да је вода физичко-хемијски неисправна. Док је амонијака било око два пута више од дозвољених вредности, нитрити су увећани чак 26 пута.

- У односу на важећи правилник о хигијенској исправности воде за пиће, у узорку је било повећаних количина нитрита и амонијака - каже др Ристановић Поњавић. - Амонијака је било 1,73 милиграма по литру, а нитрита 0,79 милиграма по литру. Дозвољене вредности ових супстанци зависе од величине водовода. Код великих водовода, где више од 5.000 корисника троши 150 литара на дан, дозвољене вредности амонијака су 0,1 милиграм по литру. Код малих водовода, какав је овај у Пударцима, дозвољен је милиграм по литру. За нитрите су прописане мере 0,03 милиграма литру.

Како др Ристанивић Поњавић каже, осим ове анализе и званична анализа Градског завода показала је да вода у овом насељу нема исправну воду, као и у Заклопачи и Умчарима.

Из предузећа "Водовод и каназлизација" Гроцке у петак нису хтели да коментаришу овај проблем, наводе "Новости". Одговоре на питања шта су Општина и предузеће предузели да се реши проблем пијаће воде око најмање 5.000 људи из три насеља и шта су предузели од мера да обавесте и обезбеде воду, нисмо добили ни од Општине.ЗАБРАНА СТОЈИ, АЛИ ЦИСТЕРНЕ НЕМА

Санитарни инспектор Министарства здравља је решењем од 15. 3. 2001. године забранио ЈКП "Гроцка" дистрибуцију хигијенски неисправне воде за пиће из водовода "Умчари-Пударци", све док лабораторијске анализе не покажу да је вода исправна. - Решење је издато после анализа Градског завода за јавно здравље, која је показала енормне количине нитрита у води - каже др Радосав Митровић, шеф одсека санитарне инспекције Министарства за здравље. - Након хиперхлорисања и испирања водоводне мреже, вода је била бактериолошки исправна али са још већом количином нитрита. Решењем је наређено алтернативно снабдевање водом цистернама. Решењем из 2006. године санитарна инспекција забранила је МЗ "Заклопача" коришћење воде за пиће из водовода "Заклопача". Обавезно је постојање цистерне. Јавно комунално предузеће, односно МЗ су у обевези да становништво да је вода неисправна обавесте таблама и на друге начине.

Повећане количине амонијака у води су индикатор фекалних загађења - каже технолог Вукоман Секулић. - Када веће количине ове материје дођу у организам, јављају се обољења цревног тракта. Што се тиче нитрита, има чешћу појаву, а за то су криви пољопривреда и ђубрење земљишта. Најчешће се јавља око бунара где има септичких јама.

Житељи овoг краја на овај проблем само слежу раменима. Знају да пију неисправну воду, али они више немају средстава да финансирају како би себи обезбедили пијаћу воду. Малобројни су они који се некако сналазе, а сутра, када можда већ буде касно, хоће ли неко одговарати што се мештани овог дела Гроцке трују већ деценију?

Извор:

НашаГроцкаИнфо/Новости
Прилози
IMG_0039.JPG
IMG_0038.jpg
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Sutrasnje novosti

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 30 Мар 2013, 11:28

Cestitke kolegi za naslovnu stranu, ali na zalost tema nije za cestitanje, jer je u pitanju zdravlje ljudi.Nadam se da ce ljudi iz Vodovoda i Opstine Grocke, uciniti sve sto je i za ocekivanje da ovo srede pod urgent.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Sutrasnje novosti

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 30 Мар 2013, 11:59

Opšte karakteristike

Pod terminom amonijak se podrazumeva i nejonizovani (NH3) i jonizovani (NH4 ) oblik. Prirodan nivo u podzemnim i površinskim vodama je ispod 0.2 mg/l. Anaerobne podzemne vode mogu da sadže do 3 mg/1. Intezivno gajenje životinja na farmama može da da znatno viši nivo amonijaka u površinskim vodama. Amonijak u vodi je indikator moguće bakterijske aktivnosti, kanalizacionog i životinjskog otpada.


Maksimalno dozvoljene koncentracije

Po preporukama EU granična vrednost za amonijum-jon iznosi 0,5 mg/l NH4 (Directive 98/83/EC). Izuzetak za geogeno prekoračenje nije predviđen. U našem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće propisana je granična vrednost od 0,1 mg/1, a za vodovode do 5000 ES od 1 mg/1 (Sl. list SRJ 42/98).


Medicinski aspekti

Amonijak u vodi za piće nije odmah značajan za zdravlje i zato nije propisana preporučena vrednost.


Pozitivna dejstva

Amonijak je glavna komponenta metabolizma sisara. Toksikološki efekti su primećeni samo pri izlaganjima koncentracijama preko 200 mg/kg telesne mase.

Izvor http://www.nmw.co.rs/nmw/index.php?page=74

cekamo analiza rezultate da se uporedi sa koncentracijom amonijaka u vodi a i rezultate nitrata

Na koji način oni deluju na zdravlje?

Kratkoročno: Prevelika količina nitrata u vodi za piće izazva teške bolesti, a ponekad i smrt. Toksičnost nitrita se manifestuje vazodilatornim/kardiovaskularnim efektima pri visokim dozama i methemoglobinemijom, tzv. "sindromom plave dece", pri nižim dozama. Nitriti u krvi oksiduju hemoglobin u methemoglobin koji nije prenosilac kiseonika do tkiva, što se manifestuje cijanozom, a u većim koncentracijama i asfiksijom (prestanak disanja). Simptomi uključuju otežano disanje i plavetnila na koži.

Dugoročno: Nitrati i nitriti imaju potencijal da uzrokuju sledeće efekte kao posledicu dugotrajnog izlaganja iznad MDK, a to su diureza i krvarenje slezine.


Kvalitet vode i voda koju pijemo

Voda i zdravlje
Kvalitet vode
Voda kao lek
Zagađivači
Štampa

Arsen
Nitrati/nitriti
Olovo
Kadmijum
Escherichia coli
Fluor
Hrom
Cink

Nitrati/nitriti

Određivanje azota u vodi koji se pojavljuje u obliku amonijaka, nitrata ili nitrita, ima veliki higijenski značaj, jer se ova jedinjenja stvaraju raspadanjem organskih materija (proteina, uree i dr.) pod uticajem hemijskih reakcija ili pod dejstvom bakterija.

Nitrati su soli azotne kiseline i predstavljaju krajnji produkt oksidacije azotnih jedinjenja. Njihovo prisustvo u većim količinama može da izazove kod beba methemoglobinemiju. Makslimalna dozvoljena koncentracija (MDK) za nitrate, izražena preko azota je 10 mg/L vode.

Nitriti se prirodno pojavljuju kao deo azotnog ciklusa. Nitritni jon je vrlo nepostojan i u aerobnoj zoni pod uticajem kiseonika oksidiše do nitrata, a uz pomoć bakterija Nitrobacter. Koriste se u industriji kao aditivi hrani, posebno u mesu i siru. Koriste se kao đubrivo i oksidacioni agens u hemijskoj industriji. Nitriti u vodi mogu takođe da budu dokaz svežeg fekalnog zagađenja. Maksimalna dozvoljena koncentracija (MDK) za nitrite izražena preko azota je 0.005 mg/L vode.
Na koji način oni deluju na zdravlje?

Kratkoročno: Prevelika količina nitrata u vodi za piće izazva teške bolesti, a ponekad i smrt. Toksičnost nitrita se manifestuje vazodilatornim/kardiovaskularnim efektima pri visokim dozama i methemoglobinemijom, tzv. "sindromom plave dece", pri nižim dozama. Nitriti u krvi oksiduju hemoglobin u methemoglobin koji nije prenosilac kiseonika do tkiva, što se manifestuje cijanozom, a u većim koncentracijama i asfiksijom (prestanak disanja). Simptomi uključuju otežano disanje i plavetnila na koži.

Dugoročno: Nitrati i nitriti imaju potencijal da uzrokuju sledeće efekte kao posledicu dugotrajnog izlaganja iznad MDK, a to su diureza i krvarenje slezine.

Nitrati i nitriti
Koliko je nitrata/nitrita proizvedeno i pušteno u našu životnu sredinu?

Nitrati su delimično nađeni u zemljištu i odatle su rašireni u životnoj sredini od hrane do atmosfere i vode. Više koncentracije se očekuju tamo gde se koriste đubriva, pri truljenju životinjskih i biljnih ostataka, u otpadnim vodama iz deponija mulja i smeća i u industrijskom otpadu. Nitrati su uvek u višim koncentracijama od nitrita. Viši nivo nitrata je nađen u podzemnoj vodi čak do 20 mg/L, ali mnogo više vrednosti su nađene u plitkim vodotocima, zagađenim naseljima (otpadne vode) i/ili usled ekcesne upotrebe đubriva. U površinskim vodama, iskorišćenje nitrata kao đubriva od strane biljaka nastoji da smanji značajno koncentraciju nitrata, ostavljajući problem u podzemnim vodama.
Kako se nitrati/nitriti pojavljuju u našoj vodi za piće?

Nitritni jon rasprostranjen je u podzemnim vodama, najčešće u neznatnim količinama. Povišeni sadržaj ovog jona može se javiti pri procesu stvaranja amonijačnih jedinjenja i organskih materija, a i pri redukciji nitrata u nitrite. Oksidacija amonijačnih jedinjenja često je izazvana delatnošću nitrifikujućih bakterija. Nitriti nisu nađeni u značajnoj količini u površinskim vodama zbog oksidacije do nitrata. Kada se nitriti nađu u vodi u značajnoj količini, to je znak zagađenja otpadnih voda bakterijama i oličenje neadekvatne dezinfekcije. Mogu se naći u otpadnim vodama i otpadnim vodama deponija, poljoprivrednih površina i atmosferske kanalizacije gradova.
Kako će nitrati/nitriti biti otkriveni i uklonjeni iz moje vode za piće?

Higijenska ispravnost vode je regulisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl.list 42/98 i 44/99). Ovim pravilnikom se propisuje higijenska ispravnost vode za piće koja služi za javno snabdevanje stanovništva ili za proizvodnju namirnica namenjenih prodaji.

Higijenska ispravnost vode iz vodovoda za javno snabdevanje stanovništva vodom za piće i iz sopstvenih objekata organizacija koje proizvode ili prerađuju namirnice na industrijski način utvrđuje se sistematskim vršenjem osnovnih i periodičnih pregleda sirove vode u jednakim razmacima u toku meseca, odnosno godine zavisno od broja ekvivalentnih stanovnika.

Broj pregleda vode u odnosu na higijensku ispravnost, zavisi od broja stanovnika – korisnika vode, kao i od vrste vodnog objekta.

U slučajevima akcidentalnog oštećenja vodoizvorišta, kada pojedine higijenske supstance prelaze dozvoljene norme, može se dozvoliti upotreba te vode najviše do sedam dana, ali samo pod uslovom da te koncentracije ne deluju direktno štetno na ljudsko zdravlje.
Kako ću znati da su nitrati/nitriti u mojoj vodi za piće?

Ako koncentracija nitrata/nitrita prelazi MDK, vodosnabdevač mora obavestiti javnost putem novina, radija, televizije i drugim sredstvima. Dodatne aktivnosti, kao što su obezbeđenje alternativnih izvora vode za piće, može biti potrebno kako bi se sprečili ozbiljni rizici za javno zdravlje.
Maksimalna dozvoljena koncentracija (MDK)

Prema smernicama EU granična vrednost za nitrite iznosi 0,1 mg/L, uz napomenu da se granica za nitrite može povećati na 0,5 mg/L kada se obavlja hlorisanje i za uslove kada je zbir [NO3-]/50 + [NO2-]/3 manji ili jednak sa 1 (Directive 98/83/EC). Granična vrednost za nitrite po našem Pravilniku za pijaću vodu iznosi 0,03 mg/L (Sl. list SRJ 42/98).

Prema smernicama EU granična vrednost za nitrate iznosi 50 mg/L (Directive 98/83/EC). Granična vrednost za nitrate po našem Pravilniku za pijaću vodu iznosi 50 mg/L (Sl. list SRJ 42/98).

Izvor http://www.nobel.rs/nitrati-nitriti.php
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Sutrasnje novosti

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 03 Апр 2013, 13:00http://www.nasagrocka.info/index.php?op ... &Itemid=80
Вода није исправна за пиће у Гроцкој и околини
среда, 03 април 2013 09:04

НЕИСПРАВНА А НЕМА СНАБДЕВАЊА ЦИСТЕРНОМ
Пуних 12. Година вода из водовода Умчари, Пудараца и Заклопаче, званично може да се користи искључиво као техничка вода.

Овако је започео прилог студија Б вођен информацијом о загађености воде на овом подручју. О овом проблему, наша редакција је започела прва да пише, а после се вест полако почела ширити и на друге медије. Занимљиво је да су у грочанском водоводу и канализацији, редакцији студија б објаснили да је повишени амонијак у води, који је из дубоких бунара преко цевовода доспева до славина потрошача органског порекла, те да проблем није због старог цевовода. Прича о азбесту траје годинама уназад. Цевоводи од овог материјала су у употреби у целој Европи и има их у деловима нашег водоводног система, али се ове цеви сукцесивно мењају. У Заводу за јавно здравље напомињу да је негативни утицај азбеста као инхалационог агенса ипак доказан. То значи да приликом удисања азбестна прашина има канцерогени утицај на организам. Директива ЕУ из 2005 године доноси забрану о јавној употреби азбеста, мада се та директива не доноси искључиво на цевовод, већ на забрану на свим нивоима. Да ли засигурно азбестне цеви изазивају канцорегене болести, је питање које можда баш и нје испитано до краја. Док неки стручњаци тврде да то није узрок, други као др. Радослав Бојовић, начелник онкологије здравственог центра Јагодина 2007 године, тврди да директан узрок канцера дојке, плућа, крви и тестиса, нарочито код младих људи, јесте НАТО бомбардовање, а органа дигестивног тракта, једњака, желуца, црева, дебелог црева и бубрега јесу водоводне азбестне цеви.

Свакако, промена азбестних цеви се препоручује и ово би требало да буде приоритет, како би се уклонила свака сумња око изазивања канцерогених болести. Прошла гарнитура власти је, сазнајемо, спровела јавну набавку. На тој набавци, посао узео ЈКП Водовод и Канализација Гроцка, купљене су окитен цеви ф200 за главни вод и ф90 за повратни вод. Цеви су плаћене око 5 милиона динара, направљен уговор и плаћен је аванс подизвођачу радова милион динара, али је уговор раскинут у јулу 2012, са образложењем, како незванично сазнајемо, да се нема новца за тај посао, те је под извођач поднео тужбу. Ова набавка је урађена непосредно пред изборe, а да ли је мештанима потребно да сачекају следеће изборе, како би се овај посао реализовао, је вероватно питање које мештани постављају сами себи, а остаје им само нада да ће се што пре кренути у тај пројекат.

Што се тиче обавештења о неисправности воде, такво обавештење не постоји на МЗ Пударци, иако др Радосав Митровић, шеф одсека санитарне инспекције Министарства за здравље, наводи да Јавно комунално предузеће, односно МЗ су у обевези да становништво да је вода неисправна обавесте таблама и на друге начине. Такође је од инспектората наређено алтернативно снабдевање водом цистернама, али се она не примењује. Становници Умчара и Пудараца цистерну са пијаћом водом нису видели дуги низ година. Зашто се ово не примењује није званично познато, осим што је санитарној инспекторки, Милки Милеуснић речено да су мештани овог поднебља одбили да им се доставља вода из цистерни. Већина мештана овог поднебља није упозната да је неко уопште одбио тако нешто.

Извор: НашаГроцкаИнфо, Блиц, Политика, Студио БСнимак Студија Б:
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Zakon ,Drustvo I Crkva”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 15 госта

cron