www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


ПОМИСЛИ ЖЕЉУ И ЗАВРНИ РУКАВЕ
Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: ПОМИСЛИ ЖЕЉУ И ЗАВРНИ РУКАВЕ

Непрочитана порукаод Marija » 14 Јан 2013, 15:53

Пилићи

Март и почетак априла су најпогоднији за куповину пилића. Пилићима је потребно око 60 дана да паперје замене перјем, а то се поклапа са моментом када спољна температура постаје повољна да се пилићи могу пустити напоље.
Ово је прича о пилићима који се држе као љубимци, у мањим јатима из "разоноде" (како би мој ветеринар рекао ;-)

Зашто узгајати пилиће?
Овде су неке од најчешћих разлога због којих се људи одлучују за узгој пилића:
- Једноставно и јефтино одржавање (у односу на већину других љубимаца)
- Свежа, хранљива и укусна јаја
- Пилићи потпуно природно контролишу корове и штеточине у башти (нпр. крпеље - што је посебно згодно уколико држите псе или мачке)
- Производња најбољег ђубрива на свету
- Забавни и пријатељски љубимци

Где се могу навбавити пилићи?
- Локалне пољупривредне апотеке нуде разне расе пилића почетком пролећа
- Локалне ветеринарске амбуланте
- Локални узгајивачи

Код куповине мањих количина водити рачуна о томе да продавци неће предходно одређивати пол пилића па је потребно узети у обзир и могућност да ће у јату бити превише петлића чији се број мора смањити на 1: 7-10 кока. У обзир треба узети и смртност код малих пилића па према томе одредити количину која се купује. Не би требало узимати мање од 20-30 комада.

Како водити бригу о пилићима?

Првих 60 дана:
Смештај: Мали пилићи се без проблема могу сместити за почетак у одговарајућу картонску кутију или кавез сличан ономе који се користи за зечеве или хрчке,
6-18 пилића на м2. Подлога може бити од новина или посип од пиљевине који је потребно редовно мењати. Температура: прве недеље 33-35 степени С, а сваке наредне недеље смањује се за 2-3 степена С док не дође до 19-21 степени С. За постизање ове температуре довољна је сијалица од 100w за почетак (24ч), а касније и сијалице мање снаге (40-75w). Температура у кавезу / кутији се мери помоћу термометра прикаченог на зид.Кутија се може делимично покрити тканином која пропушта ваздух ради одржавања температуре. Прилиом покривања оставити простора за улаз ваздуха или избушити додатне отворе на самој кутији. Уколико је пилићима превише хладно они ће се концентрисати уз сијалицу. Уколико им је превруће, обично ће бирати места која су удаљена од сијалице. Знак да је температура одговарајућа је равномерна распоређеност и кретање пилића по кутији.

Храна и вода: кукурузна прекрупа, стартер микс и вода у појилицама или хранилицама које се могу купити или направити

Игра: Пилићи су веома знатижељни - након прве две недеље , могу се извести напоље за кратко време , ако је време топло. Они се морају надгледати у овој доби . Пилићи се крећу брзо, могу се сакрити у малим просторима , те су немоћни против разних грабљиваца , укључујући и псе или мачке .

Нега након првих 60 дана:
Смештај: Након што пилићи замене паперје перјем, (и кад се спољна температура изједначи са унутрашњом темепертуром унутар кавеза), могу се пребацити у већи кокошињац. Правило је 4-5 комада / по м2. Подлога може бити пиљевина, тресет, сено, слама. Поред класичних кокошињаца могу се направити и помични ограђени кокошињци који се могу премештати по травнатом терену како би пилићи увек имали свежу траву. Унутар кокошињца се могу обезбедити посебни боксови / кутије у којима ће коке касније носити јаја. Коке крећу да носе јаја након 8-9 месеци. Добро је да кокошињац буде у посебном делу дворишта намењеног живини, поготову ако имате псе или мачке ...

Храна и вода: кукурузна прекрупа, концентрат према узрасту, касније кукуруз у зрну, пшеница, поврће, хлеб, а временом ће пилићи само проналазити бубице, црвиће и глисте ...
Као посебне посластице могу се давати готово све врсте воћа и поврћа

Куповни или природно излежени пилићи?
Уколико већ немата кокошке / квочке и петлове, куповни пилићи се намећу као решење, међутим, само природним излегањем се могу добити пилићи који ће и сами кад порасту бити добри родитељи. Уједно, излежени пилићи од самог почетка имају мајку која ће преузети бригу око њиховог грејања, показивања шта је за јело и генерално су здравији, а нама само остаје да додајемо одговарајућу храну и да чекамо њихово одрастање.

За излегање пилића потребан је 21 дан. Испод квочке се може поставити најмање 20 јаја (како би процес био продуктиван јер се може десити да квочка понекад лежи и на само једном јајету). Уколико приметите да кокошка не проводи довољно времена лежећи на јајима тј да су интервали узимања хране и воде дужи од 10-15 минута, слободно јој ограничите кретање стављањем у мањи простор или кавез уз обавезно редовно доношење хране и воде. Предност овога начина узгоја пилића је та што сву даљу бригу о пилићима преузима кокошка.

Кокошке су генерално одличне мајке и лепо се старају о свом подмладку.Веома ретко се дешава да кокошка напусти пилиће, али и у том случају даља брига о њима се може водити као да су у питању куповни пилићи. Пилићи веома дуго остају везани за мајку по одрастању, а из мог искуства и до достизања потпуне зрелости па и касније. Неретко сам сретао да већ одрасле кокошке и даље остају уз своју мајку. Делује просто невероватно, али кокошка је у стању да препозна тачно који су пилићи њени, а који не. Међитим преузеће бригу и о пилићима друге кокошке уколико је то потребно.

Избор врсте кокошака:
Потребно је обратити пажњу на избор врсте према сопственим потребана. Да ли је потреба раса која која је издржљива у зимском или летњем периоду, да ли се држе ретке, украсне / декоративне врсте живине или оне која даје доста јаја, да ли желите да су јаја у боји (јер одређене врсте рецимо носе плавкаста, зеленкаста или браонкаста јаја) и сл ...?

http://zivotnaselu.blogspot.com/

Marija
Поруке: 517
Придружен: 16 Нов 2009, 21:43
Контакт:

Re: ПОМИСЛИ ЖЕЉУ И ЗАВРНИ РУКАВЕ

Непрочитана порукаод Marija » 19 Јан 2013, 21:51

Ораховача

Оваква ракија служи као лек, а не алкохол, код разних стомачних тегоба, болова у грлу. Најбоље је попити једну малу чашицу пре ручка.

Састојци:
1 литар ракије (комовица , лозовача)
300 г шећера
10 зрна пржене кафе
5 комада каранфилчића
1 кашичица цимета
20 комада младих орашчића


Припрема:
Орашчиће добро опрати и ставити у стаклену флашу. Сипати ракију и остале наведене састојке. Оставити да флаша стоји на сунчаном месту 20 дана. Свакодневно добро промућкати флашу с ракијом. Након 20 дана процедити ракију и добро је затворити. Орахе можете још једном прелити ракијом с тим што је потребно дуже време стајања. Најбоље око 40 дана. Орахе треба брати док су још мали и млади нешто већи од дечјих кликера, док још немеју формирано тврдо језгро. За ову припрему ракије најбоља је комовица ракија која се пече од грожђа.

http://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0 ... 6836072666http://nbf.pl‎

Повратак на “Marijin kutak”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 11 госта

cron