www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Recepti iz Pepeljugine kuhinje

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Нов 2011, 01:47

Integralne žitarice
Vodič kroz integralne žitarice

Žitarice… Koliko ih zapravo dobro poznajemo?
U većini slučajeva u našoj kuhinji koristimo integralnu rižu te cjelovito pšenično brašno.
Ali na policama trgovina zdrave hrane postoji toliko vrsta žitarica, na koje zaboravljamo ili o kojima ništa ne znamo, pa ih izbjegavamo.
Saznajte više o integralnim žitaricama i njihovim ljekovitim svojstvima.
Počnite kuhati raznovrsno, ukusno i zdravo!


U ovu listu uključili smo i biljke koje zvanično ne pripadaju porodici žitarica, ali zbog svojih nutritivnih svojstava su vrlo slične žitaricama.

Bezglutenske žitarice označene su tipkom "gluten free".

1. Dinkel
Krupnik, dinkel ili pir je jedna od najstarijih žitarica, koja potiče iz Azije. Spominje se u Starom zavjetu.
Dinkel sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna.
Pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće. Ima izraženo antioksidativno djelovanje. Povoljno djeluje kod kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja te povišenog kolesterola.
Da bi se pojačalo njegovo korisno djelovanje, preporučuje se da se rabi u proklijalom obliku.
U trgovinama možete pronaći mekinje, griz, kuskus i brašno pira. Pir se koristi za izradu kruha i peciva, piva i proizvoda za djecu. Prepržena i mljevena zrna pira koriste se kao zamjena za kavu.
Dinkel je lako probavljiv, zato je pogodan za prehranu bolesnih, starijih osoba te djece.

2. Amarant

Amarant, ili štir, je jedna od najzdravijih žitarica.
Poput quinoe i heljde, amarant se smatra pseudo-žitaricom (tehnički gledano ove biljke nisu žitarice).
Istraživanja potvrđuju da amarant možemo svrstati među najstarije žitarice na svijetu.
Njegovo podrijetlo je Srednja i Južna Amerika. Sa sustavnim istrebljenjem ovih naroda štir je gotovo u potpunosti nestao.
Danas se štir ponovno otkriva. Moderna nutricionistika mu pridaje veliko značenje.
Amarant sadrži visokokvalitetne proteine i lizin u većem postotku nego druge žitarice.
Sposobnost biološke asimilacije njegovih proteina je veća nego kod mlijeka, soje, ječma i pšenice.
Štir je poseban i po tome što ne sadrži gluten. Štir je bogat mineralima (kalcij, željezo, fosfor, magnezij). Količina kalcija u amarantu premašuje onu koju sadrži mlijeko.
Amarant u zrnu možete kuhati kao i ostale žitarice. Njegovo brašno možete pomiješati sa pšeničnim brašnom i koristiti za izradu kruha.

3. Proso
Proso je bezglutenska žitarica, koja dolazi sa Istoka. Njegovo podrijetlo nije sasvim poznato, ali sigurno je uzgajano u Kini prije više tisuća godina.
U srednjem vijeku proso je bilo popularno u mnogih dijelovima Europe i smatralo se odličnom zamjenom za meso.
Moglo se čuvati u skladištima dugi niz godina - čak i do dvadeset godina.
Venecija se od opsade Đenovljana spasila upravo zahvaljujući prosu sačuvanom u svojim skladištima.
Zrno prosa je veoma bogato škrobom i po tome se može usporediti sa kukuruzom.
Proso je odličan izvor proteina, vitamina A i B te minerala - posebice željeza, magnezija, fosfora i silicija.
Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom - odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu.
Proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, regulira probavu i jača imunitet. Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama.
Proso se brzo i lako priprema. Zrno mu je slatkasto zbog čega je vrlo ukusno. Ova žitarica ne sadrži gluten, ali može se miješati sa pšeničnim brašnom i koristiti za izradu kruha i tjestenine.

4. Quinoa
Quinoa je drevna južnoamerička biljka i jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Kultivirana je u Andama još prije 5000 godina.
Inke su prepoznale ovu namirnicu kao izvor snage i izdržljivosti. Zvali su ju “zlatom Inka” i “majkom žitarica”.
Quinoa je bogata visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Osobito je bogata lizinom, koji sudjeluje u procesima rasta i zacjeljivanja tkiva.
Od minerala quinoa sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Od vitamina - tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamine A i E. Bogata je vlaknima i karotenoidima.
Quinoa pomaže kod migrena, poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje kolesterol i krvni tlak, sprečava alergije i astmu.
Prije kuhanja quinou dobro operite, jer njezina ljuska sadrži saponin - prirodnu gorkastu tvar. Operite i procijedite quinou, a zatim ju kuhajte kao paštu (u velikom loncu sa puno vode) ili poput riže na pari (u omjeru 2 šalice vode na 1 šalicu quinoe).

5. Kamut
Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice.
Zrno kamuta je malo zakrivljeno na sredini i 2-3 puta veće od zrna klasičnih sorti pšenica.
Po hranjivoj vrijednosti, kamut je također superiorniji. Sadrži 20-40% više bjelančevina, više masnoća, aminokiselina, vitamina i minerala.
Okus mu je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali “slatkom pšenicom”.
Zbog visoke energetske vrijednosti kamut je posebno pogodan za tjelesno aktivnije ljude i sportaše.
Ljudi alergični na gluten pokazuju 70% manju osjetljivost na kamut. Stoga je kamut između alergičara prozvan “pšenicom koju možete jesti”.
Kamut možete koristiti za kruh, kolače, palačinke i u mnogim drugim receptima, gdje se inače koristi pšenica. Od kamuta se mogu pripremati kuskus i tjestenine.

6.Ječam
U mnogim civilizacijama ječam je bio poznat još prije 12000 godina. Spada u najstarije biljke koje je čovjek koristio za svoju prehranu.
Međutim, danas upotreba ječma u ljudskoj prehrani se sve više smanjuje. Sada riječ ječam većinu nas podsjeća samo na pivo.
Ječam je iznimno hranjiv. Bogat je škrobom, proteinima, šećerima, vlaknima, mineralima (kalcij, željezo, fosfor, kalij, silicij) te vitaminima A,B1,B2 i B5.
Ova žitarica čisti organizam od otrova, ima svojstva diuretika, potiče stvaranje mlijeka, jača kosti, obnavlja organizam i čisti krvne žile.
Ječam možete koristiti u juhama, kuhanim jelima (kao i rižu), te za doručak u obliku pahuljica.

7. Zob
Danas se zob koristi prije svega za ishranu stoke, ali u prošlosti je imala veliko značenje u ljudskoj prehrani.
Kinezi su poznavali zob još prije više tisuća godina, a koristili su ju i stari Rimljani i drugi narodi u antičkom razdoblju.
Danas se zob još uvijek koristi u velikim količinama u Rusiji, Škotskoj i Irskoj. Poznati poridž se priprema od zobi kuhane na vrlo niskoj temperaturi.
Zob je jedna od najhranjivijih žitarica. Njezina kalorična vrijednost je čak 400 kalorija na 100 grama.
Ova žitarica je bogata proteinima, mastima te vlaknima. Sadrži veliku količinu minerala (kalcij, željezo, fosfor, magnezij) i vitamina skupine B.
Zob jača organizam, povećava stvaranje tjelesne topline, regulira metabolizam, pomaže kod anksioznosti i depresije.
U zrnu zobi prisutan je hormon rasta zajedno sa velikim količinama kalcija. Zbog toga zob je idealna hrana za mlade u fazi razvoja i trudnice.
Zob se koristi u mnogim preparatima za njegu tijela. Čisti kožu, omekšava je, hidrira, smiruje i štiti.


8. Tef
Tef je minijaturna žitarica, koja raste u Etiopiji.
Tef sadrži više kalcija i željeza, nego ostale žitarice. Tef je dobar izvor fosfora, magnezija, cinka i tiamina.
Ova žitarica sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina.
Od brašna tefa sa pravi poznata injera - kruh, koji etiopčani jedu svaki dan.
Tef je bezglutenska žitarica i zbog toga je pogodna za osobe alergične na gluten.
Od tefa možete napraviti kašu, a njegovo brašno dodavati u kruh i peciva.


9. Kukuruz
Kukuruz je zaista čudesna biljka. Raste brzo i njegova zrna postaju jestiva još prije nego što sazore. Raste skoro “sam” - njegov uzgoj ne zahtjeva puno truda.
Kukuruz potiče iz Južne Amerike, gdje ga smatraju božanskom biljkom.
Kukuruz sadrži ugljikohidrate, proteine, nezasićene masti, vitamine i mnoge minerale (željezo, fosfor, magnezij, kalij).
Ova žitarica ima diuretička, hranjiva i okrepljujuća svojstva. Potiče rad jetre i bubrega. Aktivno djeluje na tiroidnu žlijezdu, usporavajući njezin rad. Preporučuje se u slučajevima nervoze i razdražljivosti. Jača srce, krvne žile, mišiće i kosti.
Svježa kukuruzna zrna mogu se u obliku klipa kuhati ili peći.
Od kukuruznog brašna se pravi palenta, tjestenina, kruh i kolači. Kukuruz možete konzumirati i u obliku kokica ili pahuljica, koje se jedu za doručak.
Za razliku od toga što možda mislite, popcorn je jedna od najzdravijih grickalica. Pod uvjetom da za njegovu izradu ne koristite velike količine ulja, ne pripremate ga u mikrovalnoj pećnici i ne pravite ga od GMO kukuruza.

10. Raž
Raž se tradicionalno smatra siromašnom namirnicom, ali nije takva. Raž je namirnica sa značajnim nutritivnim svojstvima: sadrži ugljikohidrate, proteine, minerale (željezo, fosfor, kalcij), vitamine (skupine B i E). Bogata je vlaknima i lizinom.
Ova žitarica čisti organizam, djeluje okrepljujuće, sprečava bolesti crijeva i sklerozu, potiče cirkulaciju, usporava starenje krvnih žila.
Raž je posebno pogodna za osobe izložene intelektualnom stresu, trudnice, dojilje te starije osobe.
Raž možete koristiti u obliku cijelih zrna, ali češće se rabi njezino brašno. Prepržena i mljevena zrna raži mogu zamijeniti kavu.
Mogu se koristiti i ražene pahuljice, koje su odlične za doručak, za pripremanje musli ili kao dodatak kremama i juhama.

11. Heljda (hajdina)
Iako ne pripada porodici žitarica, heljda je po sastavu i načinu upotrebe srodna žitaricama. Heljdino porijeklo je Azija, a danas se ova biljka najviše uzgaja na području Rusije.
Heljda je vrlo izbalansirana namirnica. Izuzetno bogata dragocjenim proteinskim tvarima. Sadrži vitamine skupine B, E i P, minerale (kalcij, željezo, fosfor, magnezij, bakar) te esencijalne aminokiseline (lizin i triptofan).
Heljda jača organizam i povećava tjelesnu toplinu, zbog čega je pogodna prije svega za zimsku sezonu.
Zbog svog okrepljujućeg djelovanja heljda se posebice preporučuje sportašima, trudnicama, dojiljama te mladima u razvoju.
Heljda čisti organizam, štiti krvne žile, sprečava bolesti bubrega i spolnih organa.
Od preprženog zrna heljde u Rusiji se priprema fina kaša. Način kuhanja kaše je sličan kao i kuhanje riže na pari.
Od mješavine heljdinog i pšeničnog brašna izrađuje se kruh.

12. Sirak
Sirak, ili sorghum, je žitarica koja se koristi za ljudsku i stočnu hranu. Njegovo porijeklo je Afrika, a danas je ova žitarica popularna u Indiji, Africi i Kini.
Sirak je bogat željezom, kalijem i fosforom. Od vitamina sadrži tiamin i niacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana i ne sadrži gluten.
Sorghum je dobar kao prevencija bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomjerne težine i alergije.
Od sirka možete napraviti kašu, njegovo brašno se koristi za izradu kruha i kolača. Sa malom količinom ulja u voku možete pripremiti ekspandirani sirak - zdravu zakusku, sličnu kokicama.

13. Riža
Riža, nakon pšenice, je druga najpopularnija žitarica u našoj kuhinji.
Na Istoku riža je dominantna biljka i pokriva čak 80-90% prehrane azijskih naroda.
Konzumiranje integralne riže osigurava organizmu neophodne ugljikohidrate, proteine, vitamine (posebno skupine B), minerale (kalcij, željezo, fosfor) i enzime.
Ova žitarica ima antialergijsko djelovanje i s obzirom na to da ne sadrži gluten, lako se probavlja.
Riža blagotvorno utječe u slučaju hipertenzije, kolitisa i želučanih tegoba. Koristiti ju smiju i dijabetičari, jer se škrob iz riže probavom pretvara u dekstrozu, a ne u glukozu.
Osim u zrnu, riža se koristi u obliku pahuljica i brašna. Pahuljice, koje se dobivaju gnječenjem zrna riže, mogu se koristiti za lagan i zdrav doručak. Integralno rižino brašno možete rabiti za pripremu kruha i kolača.


14. Pšenica
Pšenica je najčešće korištena žitarica u našoj kuhinji.
Ova biljka je prvobitno uzgajana u Aziji i Africi, a pretpostavlja se da je stara više od 17000 godina.
Postoji dvije vrste pšenice: mekana i tvrda (durum).
Mekana pšenica se koristi za izradu kruha, peciva, kolača, dok tvrda - za izradu tjestenine.
Pšenica ima nevjerojatna nutritivna svojstva. Ova žitarica sadrži sve što nam je potrebno za život - proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale i enzime.
Ako biste imali samo pšenicu za jesti, ne biste samo proživjeli, nego i ostali zdravi. Pod uvjetom da ju koristite u integralnom obliku.

Oprez - pseudo integralni proizvodi
Sa povećanim zanimanjem za zdravu hranu, pojavilo se veliko mnoštvo pseudo integralnih proizvoda - posebno kruha i brašna.
Kao integralno, podmeće se “reintegrirano” brašno - mješavina rafiniranog brašna i mekinja, što je pokušaj obnavljanja onoga što je ranije uništeno. To nema nikakve veze sa pravim integralnim brašnom.
Razlikovati pravo integralno brašno možete na sljedeći način:
Reintegrirano brašno je bijelo sa puno tamnijih točkica, dok je pravo integralno brašno ujednačeno i ima tamnožutu boju.

Gdje kupiti?
Većinu integralnih žitarica sa ove liste možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Integralne žitarice su vrlo zdrave. Znanstvenici povezuju njihovo redovito korištenje sa smanjenim rizikom od dijabetesa, visokog krvnog tlaka te mnogih vrsta raka.
Zato uvrstite ove žitarice u Vaš meni i jedite ukusno i zdravo!
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Нов 2011, 01:48

5 recepata za uživanje u dobrobitima brokule
Brokula u sosu od sezama

Sastojci
1 kg brokule
1/4 čaše soja sosa
2 žlice sezamovog ulja
1/2 žličice meda
2 žlice preprženih sezamovih sjemenki
Priprema
Narežite brokulu na cvjetiće i kuhajte na pari 4-5 minuta dok ne omekša. Ohladite ju.
U velikom loncu dobro promiješajte sezamove sjemenke, soja sos, sezamovo ulje i med. Dodajte brokulu i ostavite sat vremena da se marinira.
Poslužite mariniranu brokulu na lišću od salate.


Pakore od brokule

Sastojci
225 g brašna od slanutka
2 žličice soli
½ žličice praška za pecivo
300 ml hladne vode
700 g brokule, narezane na cvjetove
začini po želji (asafetida, kurkuma, rimski kumin, kalinji, korijander, ljuta paprika)
ulje ili ghee za prženje
Priprema
U velikoj zdjeli promiješajte brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo. Polako dolijte hladnu vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće.
Zagrijte ulje.
Stavite u tijesto nekoliko cvjetova brokule i dobro ih umočite – tako da tijesto potpuno prekrije svaki cvijet.
Svaki cvijet vadite iz tijesta odvojeno i brzo stavljajte u ulje. Istovremeno pržite nekoliko pakora, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskave. Izvadite ih i stavite u mrežicu da se cijede.
Poslužite dok su još tople uz rižu i dinstano povrće.


Zeleni frape sa brokulom

Sastojci
1 mrkva, narezana na veće komade
4 cvijeta brokule
2 šake špinata
1 jabuka, narezana na veće komade
2 naranče, oguljene i narezane na veće komade
1-2 čaše soka od naranče

Priprema
Sve sastojke stavite u blender i meljite 2-3 minute dok ne dobijete glatku smjesu. Gustoću napitka prilagodite svome ukusu koristeći sok od naranče.


Dinstano povrće sa začinima (sabji)

Sastojci
1 brokula narezana na cvjetove
1 karfiol narezan na cvjetove
5 mrkvi narezane na deblje štapiće
malo ulja
voda
začini (asafoetida, korijander, garam masala, kurkuma)
2 žličice soli

Priprema
Zagrijte ulje i kratko prepržite začine (asafoetidu, korijander, garam masalu).
Dodajte mrkvu i karfiol i dinstajte, povremeno miješajući, na srednjoj vatri 5 minuta.
Dodajte brokulu i pola čaše vode, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri još 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša.
Dodajte sol i kurkumu i dobro promiješajte.
U dinstano povrće na kraju možete dodati nekoliko žlica milerama ili jogurta. Poslužite toplo, uz rižu i čapati.


Salata sa brokulom i grožđicama

Dressing
1 čaša indijskih oraščića, namočenih preko noći
sok 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
1/4 čaše vode
1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
2 žlice agava sirupa (ili smeđeg šećera)
1/2 žlice gorušice u prahu
1 prstohvat soli
Sve sastojke stavite u blender i meljite nekoliko minuta, dok ne dobijete glatku smjesu.

Salata
6 čaša narezane brokule
1/2 glavice crvenog luka, sitno narezanog
1 čaša grožđica
1 čaša suncokretovih sjemenki
dressing
Priprema
Promiješajte brokulu, grožđice i suncokretove sjemenke. Dodajte dressing i dobro promiješajte.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Нов 2011, 01:50

Paradajz
Paradajz, koji u stvari nije povrće, nego voće, može koristiti našem tijelu na više načina.
Paradajz je namirnica, vrlo bogata raznovrsnim nutrijentima, koja se može pripremiti na mnogo načina i zbog toga je neizostavan dio zdrave dijete.

Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta, neophodnog našem tijelu.
Likopen pomaže u borbi sa kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih stanja i bolesti.

Slobodni radikali mogu se izbaciti iz tijela uz pomoć visokih količina likopena. Paradajz je prepun ovog važnog antioksidanta - upravo zbog njega paradajz ima takvu raskošnu crvenu boju.

Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen. Da bih naš organizam imao koristi od ovog antioksidanta, potrebno ga je unositi sa hranom.
Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena, kao paradajz.

U znanstvenom svijetu provodi se sve više istraživanja paradajza. Konzumiranje paradajza donosi više dobrobiti za zdravlje, nego što znanstvenici mogu opisati, bar za sada.

Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.

Visoki nivo likopena može spriječiti rak prostate, grlića maternice,
crijeva i mnogih drugih vrsta raka.


U provedenim eksperimentima likopen se ubrizgavao u već postojeće kulture raka, što je zaustavilo njihov daljnji rast. Ovo je snažan dokaz izvanrednih ljekovitih svojstva paradajza.

Samo 540 ml soka paradajza je dovoljno da bih organizam dobio visoku dozu likopena.
To znači da dnevno jedna čaša soka od rajčice može Vam pomoći da ostanete u savršenom zdravlju cijeli Vaš život.

Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u friškom, nego i kuhanom obliku. Kod kuhanja, iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se – nasuprot očekivanjima.

Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju, da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.
Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica, sposobna zaštiti čovjeka od najgorih bolesti.
Na tržištu možemo pronaći toliko različitih proizvoda od paradajza, da zaista nije teško osigurati dovoljan unos paradajza i iskusiti njegova izvanredna svojstva.

Sos od sirovog paradajza

U ovom receptu, paradajz se ne kuha njego se ukiseli u svom soku, pomiješan sa svježim začinima, ekstra-djevičanskim maslinovim uljem i jabučnim octom. Svježa, narezana na kockice mozarella upija divan okus ove mješavine.


Recept za 4 porcije:

- 700 g narezanog paradajza,
- 1/3 čaše friške mozarelle, narezane na male kockice
- 2 jušne žlice narezanih maslina
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 2 jušne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žlice friškog bosiljka, sitno nasjeckanog
- 2 čajne žlice friške majorane, sitno nasjeckane
- ½ žličice soli
- friško mljeveni papar (po želji)

U zdjeli pomiješajte paradajz, mozarellu, masline, ocat i ulje. Dodajte bosiljak, majoranu, sol i papar. Pustite da odstoji desetak minuta, da bi paradajz pustio svoj sok.

Umak poslužite sa vrućom ili toplom paštom.

1 porcija prosječno sadrži:

Energetska vrijednost – 141 kcal
Masti – 10 g
Ugljikohidrati – 8g
Bjelančevine – 6g
Dijetalna vlakna – 3g
Vitamin C – 35% preporučene dnevne količine
Vitamin A – 30% preporučene dnevne količine


Zapečeni paradajz sa parmezanom

Malo parmezana i maslinovog ulja pretvaraju zapečeni paradajz u idealan prilog uz glavno jelo. Možete od njega napraviti i međuobrok, tako da ga stavite između dvije šnite kruha.



Za 4 porcije:

- 4 velika paradajza, prerezana po pola
- ¼ čaše naribanog parmezana
- 1 čajna žlica nasjeckanog origana
- ¼ čajne žlice soli
- svježe mljeveni papar (po želji)
- 4 čajne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja

Zagrijte pećnicu na 230 C. Stavite paradajz odrezanom stranom gore na tepsiju. Posipajte paradajz sa parmezanom, soli, origanom i paprom, a zatim ga poškropite sa uljem. Pecite oko 15 minuta, dok paradajz ne postane mekan.

1 porcija prosječno sadrži:

Energetska vrijednost – 91 kcal
Masti – 6 g
Ugljikohidrati – 6g
Bjelančevine – 3g
Dijetalna vlakna – 2g
Natrij – 375 mg
Kalij – 363 mg


Paradajz juha sa špinatom

Ova juha je gotova za 15 minuta! Ako nemate friški bosiljak, možete ga zamijeniti sa suhim bosiljkom.



Recept za 4 porcije:

- 2 jušne žlice maslaca/ulja
- 1 glavica sitno narezanog crvenog luka
- 1 čajna žlica naribanog češnjaka
- 11/2 čaše mlijeka
- 1 L kvalitetne pasirane rajčice
- 1 jušna žlica smeđeg šećera
- 2 čaše narezanog špinata
- ¼ čaše sitno nasjeckanog bosiljka
- ½ čajne žlice soli
- ¼ čajne žlice friško mljevenog papra
- 1 jušna žlica naribanog Parmezana (po želji)

U velikoj tavi na umjerenoj vatri rastopite maslac. Dodajte luk i češnjak i pirjajte 3 minute. Dodajte mlijeko i kuhajte 2 minute, povremeno miješajući. Dodajte paradajz i šećer. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite da zakuha na jakoj vatri.
Smanjite vatru i kuhajte, poklopljeno, 5 minuta. Dodajte špinat, bosiljak, sol i papar i kuhajte na laganoj vatri bez poklopca još 2 minute, povremeno miješajući. Na kraju poškropite sa Parmezanom (po želji).

1 porcija prosječno sadrži:

Energetska vrijednost – 208 kcal
Masti – 8,5 g
Ugljikohidrati –30g
Bjelančevine –8g
Dijetalna vlakna –5g
Vitamin A – 61% preporučene dnevne količine
Vitamin C –42% preporučene dnevne količine
Željezo - 43% preporučene dnevne količine
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Оставштина за будућност”




  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 7 госта