www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Recepti iz Pepeljugine kuhinje

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Slatkis

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Јан 2009, 21:02

Za ovaj kolač slobodno može da se kaže da je pravi gospodski.

Sastojci za više od 10 porcija
300 g masti
300 g mlevenih oraha
300 g brašna
300 g šećera
2 jajeta
1 kesica cimeta
Fil:
6 jaja
12 kašika šećera
4 pune kašike kakaoa
200 g čokolade za kuvanje
200 g putera

Priprema
Sve sastojke pomešati, dobro umesiti i po potrebi na samoj radnoj površini dodati malo brašna.
Razviti testo malo tanje nego za obične vanilice.
Vaditi ih malom čašicom i pažljivo ih peći oko 10 minuta na 170°C.
Jaja i šećer kuvati na pari.
Dodati kakao i čokoladu.
Kad se fil ohladi umutiti ga sa 200 g putera (ovi filovi su bolji sa puterom nego sa margarinom).

Kad se vanilice ohlade, filovati svaku polovinu (ne celu površinu) i umakati u rastopljenu čokoladu.
Poprskati ukrasnim bombonicama.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Koktel

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 17 Јан 2009, 17:41

Koktel sa sampanjcem :angel:
Sastojci za 4 osobe
500 ml šampanjca
4 kocke šećera
par kapi konjaka
par kapi Bittera

Priprema
U široku čašu stavite kocku šećera, poprskajte je s par kapi konjaka i Bittera, pa zalijte dobro rashlađenim šampanjcem.
Šampanjac poslužite u specijalnim prilikama uz koktel zalogaje.(molgla bih da postavim neki recept i za koktel posluzenje)
Umjesto šampanjca možete upotrijebiti bilo koje pjenušavo vino.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Hajdemo na Tajland

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 21 Јан 2009, 20:07

Svinjetina u kokosu


Priprema:

2 glavice luka sitno iseći i sa 8 komada ljutih paparicica i 1 kasikom soja sosom proprziti.500 gr svinjskog mesa iseći na kocke. 3 kasike ulja zagrejati u voku i sipati proprzane začine i 1 kasiku đumbira, propržiti 1-2 minuta uz stalno mešanje. Dodati meso i 2-3 minuta pržiti, dok ne porumeni. Đumbir, 1 kasicicu šećera i soli u 1/8 l vode pomešati, doliti u meso i kuvati na srednjoj temperaturi 30 minuta. Na kraju dodati2 dl kokosovog mleka i2 kasicice limunovog soka, promešati i 2 minuta kuvati.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

i opet do Kine

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 21 Јан 2009, 20:09

Kineski keks sreće


Sastojci:

* 150 g brašna
* 50 g mlevenih badema
* malo soli
* 3 belanca
* 250 g šećera
* 100 g mekog putera
* 3 kapi limunovog soka


Priprema:

Želje napisati na ceduljicama. Rernu zagrejati na 175°C. Sve sastojke pomešati i umesiti testo. Na pleh staviti papir, pa kašikom stavljati testo na rastojanju od po 10 cm. Peći 10-15 minuta. Sad mora sve brzo da ide, dok su kolači vrući staviti ceduljicu, saviti na pola i krajeve saviti na dole. Dobro ohladiti, staviti u kutiju i po potrebi služiti.
Прилози
Kineski keksi srece.jpg
Ovako izgleda kineski kolacic srece
Kineski keksi srece.jpg (8 KiB) Прегледано 1470 пута
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Spanska pita

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 06 Феб 2009, 18:13

Postupak pripreme

1. Mikserom umutiti jaja, zatim dodati jogurt. U to dodati ulje, brasno, prasak za pecivo, seckane krastavce, sunku i izrendani sir. Sve sastojke dobro sjediniti i presuti u nauljenu tepsiju.
2. Peci na 200¤C oko 30 minuta
I dok gosti popiju kaficu gotova pitica :clap:

Sastojci
4
jaja
1 casa(2dl)
jogurta ili kiselog mleka
1 casa
ulja ( ne puna )
2 case
brasna
1 kesica
praska za pecivo
150 gr seckanih
kiselih krastavcica
150 gr
stisnjene sunke
150 gr
narendanog sira
soli
po ukusu
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 17 Феб 2009, 22:07

KURS ZA MUSKARCE

Modul 1.:

1. Nauciti ziveti bez mame (2 000 sati)

2. Moja zena nije moja mama (350 sati)

3. Kako shvatiti da je fudbal samo sport (500 sati)

Modul 2.:

1. Ne biti ljubomoran na svoju decu (50 sati)

2. Ne pricati gluposti kada moja zena ima posetu (500 sati)

3. Kako prevladati sindrom daljinskog upravljaca (550 sati)

+ BONUS:

4. Ne urinirati oko WC solje (100 sati + praktican rad)

5. Kako prezveti prehladu bez drame (100 sati)

Modul 3.:

1. Kako ispeglati majicu za manje od 2 sata ( praktican rad )

2. Variti bez podrigivanja, dok ona pere sudove ( praktican rad )

Modul 4.:

1. Pocetnicki stupanj: kucni aparati (prikaz sa dijapozitivima)

- ON.............upali

- OFF...........ugasi

i za nadarene: Moja prva Maggi-supa bez da iskipi (praktican rad)

TEME ZA DISKUSIJU:

S obzirom na kompleksnost tema, ucestvuje najvise 8 kandidata:

Tema 1: Peglanje - od ves masine do ormana...taj misteriozan proces

Tema 2: Opasnost pri punjenju i praznjenju posudice za led

(demonstacija i dijapozitivi)

Tema 3: Ti i elektrika - ekonomske prednosti kada se zove majstor

Tema 4: Poslednja naucna otkrica - kuvanje i odnosenje smeca NE izaziva impotenciju

Tema 5: Iako si u braku s njom, smes da joj kupis cvece (razgovor s psihijatrom)

Tema 6: Papir za WC - da li papir sam izraste na drzacu za papir?

Tema 7: Kako spustiti poklopac WC solje - korak po korak (video konferencija s Harvarda)

Tema 8: Deterdzenti - doziranje, upotreba (praktican rad se izvodi na otvorenom)

Tema 9: Osnovna razlika izmedju korpe za prljavi ves i poda (laboratorijski eksperiment)

Tema 10: Muskarac kao suvozac - da li je genetski moguce da ne komentarise kad ona parkira?

Tema 11: Komunikacija: mentalne vezbe za razumevanje, ako je nesto u fioci, da se ne pita 'a u kojoj?' nego da se pokusa da se pronadje.

Tema 12: Da li soljica za kafu moze sama da preleteti do sudopere?
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Апр 2011, 11:58

Limun

Pitate se kako da iz limuna dobijete što više soka? Potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu, blago protrljajte između dlanova, a onda cedite.
Možete ga dodati

* ulju – Oljuštiti 3 limuna, pa kore spustiti u tiganj s uljem. Grejati 5 minuta. Kad se ohladi, sipati u bocu i dodati još ulja (da bude ukupno 3/4 litra) i dva češnja belog luka. Ostaviti da stoji 2 nedelje. Bogato masnim polinezasićenim i mononezasićenim kiselinama, ulje sa limunom lepo ide uz salate i pečenja i odlična je osnova za marinade.

* šećeru – Osušiti korice limuna, sitno nastrugati i pomešati sa šećerom. Kad ga tako obogatite pektinom, možete ga upotrebiti kao zaslađivač za voćnu salatu, cerealije, torte.

* sirćetu – Oljuštiti 4 limuna, iscediti, pa spustiti sok i kore u teglu od 1 litra. Ugrejati jabukovo sirće (1 litar) i sjediniti s limunom. Protresti teglu, ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi 2 nedelje i procediti. Odlično je za mariniranje mesa i kao začin za sveže salate.

* alkoholu – Da biste pripremili čuveni liker «limončelo», oljuštite 5 lepih i zdravih plodova, ali tako da ostane i onaj beli deo. Kore potopite u 1 litar alkohola i ostavite da stoje 40 dana. Nalijte sirupom spravljenom od vode i 600 g šećera. Ostavite da stoji 24 sata, pa procedite. Liker čarobnog mirisa je gotov!
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Апр 2011, 11:59

Mislite da znate sve o limunu? Možda grešite. Jer, mirisavi plod često se cedi i kao S.O.S. za manje probleme u kuhinji. Evo nekoliko saveta.

* Riba se brzo raspadne? Pre kuvanja potopite je u sok od limuna: ostaće cela. Ipak, ne ostavljajte je dugo u šerpi da meso ne „omlitavi”.

* Testo za kolače će vam bolje uspeti ako mu dodate kašiku limunovog soka.

* Sok dodajte i belancima pre nego što ulupate sneg: biće čvršći.

* Čistili ste beli i crni luk ili ribu i na rukama se zadržao neprijatan miris? Istrljajte ih limunom.

* Kad pripremate džem ili pekmez, skratićete vreme kuvanja ako voću dodate sok od limuna.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Нов 2011, 01:42

Želite iznenaditi Vaše bliske originalnim i ukusnim jelom?

A da pritom bude i zdravo?

Predlažem tri recepta s heljdom, koji će zadiviti Vaše bližnje i ugrijati ih u ovo hladno vrijeme.


Zašto heljda?

Heljda je vrlo zdrava namirnica:

bogata je dijetalnim vlaknima
sadrži osam esencijalnih aminokiselina
odličan je izvor minerala – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
bogata je flavonoidima, posebice rutinom
regulira razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
smanjuje visoki tlak i kolesterol
ne sadrži gluten, pogodna je za alergične osobe
poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava
smanjuje rizik od nastanka raka

Heljda je posebno pogodna za hladnije vrijeme jer ima zagrijavajuća svojstva.



1. Projice od heljde

Ovo je vrlo jednostavan način upotrebe heljdinog brašna za dobivanje energetski bogatog obroka, pogodnog za hladne klimatske uvjete.

Sastojci:
1 šalica heljdinog brašna
3 šalice vode
1 žličica cimeta u prahu
3 žličice sezama
gomashio
sol

Priprema:

U većoj tavi kratko prepržite heljdino brašno. Zalijte ga vodom, miješajući i pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte cimet i malo soli.

Dobivenu smjesu zatim stavite u “modlice” za kolače i pospite preprženim sezamom. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-40 minuta.

Prije posluživanja začinite gomashijem. Kad ovo pojedete, bit ćete puni energije!



2. Zapečena heljda s keljom

Za pripremu ovog jela potrebno je nešto više truda i vremena, ali obavezno ga isprobajte - isplati se!

Sastojci:
200 g heljde u zrnu
15 listova kelja
1 grančica ružmarina
200 g ribanog parmezana
integralne krušne mrvice
bešamel

Priprema:

Heljdu operite, ocijedite i osušite. Kratko prepržite, dodajte vodu (omjer 2 prema 1) i grančicu ružmarina, poklopite lonac i kuhajte heljdu na laganoj vatri 20-ak minuta.

Kuhanu heljdu začinite ribanim parmezanom.

Očistite i operite listove kelja, kratko ih prokuhajte i dobro ocijedite.

Nauljite tepsiju i pospite je krušnim mrvicama.

Slažite red kelja pa red heljde, tako da zadnji red bude od heljde

Pripremite bešamel: stavite na vatru posudu s nekoliko žlica ulja i dodajte 3-4 žlice pšeničnog brašna. Kratko prepržite brašno. Pažljivo miješajući dodajte vodu ili povrtni temeljac sve dok ne dobijete gustu smjesu.

Začinite bešamel s malo majčine dušice, nekoliko žličica ribanog parmezana i malo soli.

Bešamel prelijte preko heljde. Pecite heljdu u pećnici 15-ak minuta na umjerenoj vatri. Posljednjih 5 minuta vatru pojačajte kako bi se na površini uhvatila korica.

Ostavite u uključenoj pećnici još pet minuta. Poslužite toplo.


3. Heljda s brokulom

Sastojci:
200 g heljde u zrnu
300 g brokule
1 krumpir
1 češanj bijelog luka
crvena paprika
2 žlice umaka shoyu
maslinovo ulje
sol

Priprema:
Heljdu operite, ocijedite, ostavite da se osuši. Propržite, dodajte vodu (2:1), poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

U drugoj posudi propržite na malo ulja bijeli luk zajedno s crvenom paprikom i krumpirom, narezanim na kocke. Nakon desetak minuta dodajte očišćenu brokulu. Poklopite i pirjajte na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša.

Na kraju dodajte heljdu i ostavite još nekoliko minuta na vatri. Prije nego što skinete s vatre, dodajte umak shoyu. Poslužite toplo.


Pripremate heljdu na svoj način? Podijelite s nama Vaše recepte!
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3323
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje Opasnost iz kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 04 Нов 2011, 01:45

Keramičke “eko” tavice opasnije od teflonskih
Jeste li pročitavši o štetnosti teflona, odlučili izbaciti iz kuhinje teflonsko posuđe?
Jeste li u potrazi za novim, zdravijim i bezopasnijim posuđem?
Jesu li Vam možda zapele za oko one lijepe bijele tave i lonci s “revolucionarnim” keramičkim premazom?
Iako na njima piše da su “green”, “eco” i “healthy”, ove tavice su možda opasnije od teflona.

Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u Vašoj kuhinji

Ako još niste pročitali o štetnom djelovanju teflona, ukratko ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbjegavati:
Suprotno od onoga što kažu reklamne poruke, teflon ne podnosi temperature na kojima se priprema hrana.

Kod zagrijavanja teflonske tave na temperaturi 240-350°C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.

Pri ovim temperaturama oslobađaju se velike količine fluorirane kiseline, tetrafluoretilena i heksafluorpropena te sitnih nanočestica teflona.

Kod još većih temperatura (koje možete postići, ostavivši praznu tavicu na vatri samo 3 minute), ispuštaju se još štetniji otrovi perfluorizobuten i karbonilfluorid.

Tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten su kancerogene tvari i deset puta su toksičnije od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena i monofluoroctene kiseline koje mogu uzrokovati smrt i u niskim koncentracijama.

Teflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe.

PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u okolišu.

PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunosustav i sprečava normalni razvoj fetusa.

Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje. Ali čime ga zamijeniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tavu za palačinke?!!
Danas u supermarketima možemo vidjeti bijele i šarene tave te setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.
Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.

Zašto su tave s keramičkim premazom loša zamjena za teflon

Tave sa keramičkim neprijanjajućim premazom su se pojavile nedavno na tržištu.
Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije.
Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu uz pomoć posebnog ljepila.
Prvo što zabrinjava je upotreba lijepila.
Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje količine toga ljepila se ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili.
Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica.
Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana znanosti. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora.
Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš.
Počeli smo koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetiku s nanosrebrom.
Nakon toga smo shvatili da nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi proizvodi s nanosrebrom užurbano se povlače s tržišta.

Proizvođači nanokeramičkih tava bi trebali odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko nanočestica se ispušta u zrak? Koliko ih hranom unesemo u organizam? Kako se oni ponašaju u našem organizmu?
Na žalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!
Rezultati istraživanja o djelovanju nanočestica na ljudski organizam i okoliš zabrinjavaju. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način.

Izgleda da su nanočestice još opasnije i toksičnije od drugih materijala zbog njihove male veličine i povećane reaktivnosti. (ETC group)
Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Malene su i pokretljive te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje.
čestice veličine 70 nanometara pohranjuju se duboko u našim plućima,
čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše stanice,
čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak

Zvuči li Vam ovo bezopasno?

Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkim tavama

Pitanje ostaje: čime zamijeniti teflonsko posuđe?
Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.
Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazale tave od lijevanog željeza (gusa) koje ravnomjerno raspoređuju toplinu i omogućuju pripremu hrane bez lijepljenja.
Ove tave se nešto duže zagrijavaju i relativno su teške, ali zato se vrlo lagano peru i zdrave su.
Naša preporuka su tave od lijevanog željeza s emajliranom glazurom od Le Crueseta koje su pokazale odličan rezultat kod pečenja.
Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuhari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem.


Saznajte više: http://www.alternativa-za-vas.com/index ... z1ch1tbbim
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Оставштина за будућност”




  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 12 госта

cron