www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Recepti iz Pepeljugine kuhinje

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 24 Дец 2008, 00:48

Evo, dragi moji da vas obradujem , zasucite rukave, posto ste dosle iz sopinga, i obradujte svoje ukucane lepim jelima, a vasu dragu osobu iznenadite jer , mozda malo preteramo sa nekim afrodizijakom
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Pepe vas vodi do Indonezije, i Malezije

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 24 Дец 2008, 23:01

Za pocetak jedan lepa i neobicna salata

Ona je sa podneblja Indonezije, Malazije

U posudu sipajte mleko od kokosa, moze se naci u nasim marketima,i pustite da lagano se kuva, sa strane oljustite dve ili tri banane, i onda ih secite po sredini duzno, a posle dve polovine iseckajte na tri mesta, i spustite u mleko, oljustite tri sangarepe i kao banane prvo isecite duzno po sredini a posle na pola, i spustite u mleko
ovom jelu, desertu mozete dodate oko dvadeset zrna pasulja ili kukuruza secerca

Mleko mozete zasladiti po ukusu, a preporucuje se med ili zuti secer



ovom desertu ili bilo kom egzoticnom jelu trebalo bi da prvo posluzite salatu

za nju vam je potrebno
ananas iz konzerve,secer dve kasike, jedna kasicica soli, malo sirca,sangarepa sitno iseckana,krastavac koji ne ljustite vec samo sitno iseckate na kolutove
sve to sitno iseckate, pomesate i posluzite
Vrednost ove salate koju ostavite da odstoji oko dvadeset minuta pre posluzenja je u tome sto vam spoj svih namirnica kada je unesete prvim zalogajem ocisti culo ukusa u ustima, i sve posluzeno nakon ove salate koja se sluzi kao 1 jelo je nista vise sem pravo uzivanje


Indonezanska svinjetina

Mozete uzeti jednu pleckicu, svinjsku, i narezati je na rezance, i preko noci da je ostavite da se manrinira u djumbiru^oko dve kasike rendanog svezeg i ulju^ mozete koristiti maslinovo ulje
dve sangarepe i oko 250 gr bambusa iz konzerve narezati sitno na stapice, u woku koji je najbolji za ovako egzoticna jela prziti svinjetinu na ulju oko dva tri minuta
Onda je izvadimo, ocedimo ulje sa mesa,ulijemo novo ulje i sada u njemu preprzite oko 3oo grama belog luka, oko 4 glavice crvenog ljutog luka, u to dodati 1 suvu ljutu papricicu,1 kasiku sojinog sosa, oko 150 grama graska,malo narednog djumbira i to dinstanti oko jos 3 minuta
U soljici 1 kasicicu gustina otopiti i ulijte u smesu , zatim dodati meso i ostaviti da se jos malo prokuva :clap:

uz ovo jelo posluziti kao prilog umak od sira

Uzmite krem sir jedno pakovanje, penasto ga umutite mikserom, dodajte malo tucanog ili mlevenog karija, i na kraju dodajte pavlaku jednu casu , ali sad mutite rucno jer moze se desiti da pavlaka previse napravi penu

Egzoticna kuhinja voli da kombinuje ljuto slatko,kokosovo mleko je jedan od nacina da spremite i desert a i neko ozbiljnije jelo sa mesom,djumbir u velikoj kolicini,zacini i savetujem jednu lepu kombinaciju cipke i satena i posluzite svojoj dragoj osobi nezaboravan ukus kako hrane tako i vas :yes:
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Skok do Japana

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 25 Дец 2008, 22:47

Na red je Japanska kuhinja
Ako preferirate Istocnu kulturu, ukuse, ako volite da kuvate i spremate lepa gurmanska i ostala iznenadjenja onda je ovo recept za vas
Vreme za spremanje je oko dva sata, posno je jelo tj poslastica
Pa da krenemo :flowers:
Kandirane ljubicice

U srednjem veku su usecereni cvetovi bili jako lepa poslastica za visu klasu, tj elitu
Mogu da se posluze samo kao desert ili da posluze kao atraktivne dekoracije jestive za vase tortice ili kolace

sastojci za deset porcija
300 gr secera
1.5 dl vode
50 cvetova ljubicice
Ljubicice koje koristite za ovaj recept neka budu vase, kucne ili ako ih kupujete , onda uzmite one koje nisu tretirane hemijskim sredstvima


Nabrane cvetice ljubicica lepo operite

U 300 gr secera dodajte 1.5 dl vrele vode i u tu posudu potopite cvetove, i ostavite da budu u tom rastvoru oko 12 h
Kada ih izvadite lagano viljsuskom, ostavite ih na neki tvrdji papir da se osuse
i stvrdnu
Prijatno :yes:
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Jos smo malo u Japanu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 25 Дец 2008, 23:00

Japanska salata sa pirincem

Vreme pripremanja je oko 50 minuta, posno je sprema se sa uljem, moze se jesti bez dodataka a ako ste raspolozeni mogu se dodati kuvani racici, koje takodje mozete naci u nasim prodavnicama
Zagrejati dve solje vode sa dve kasike soja sosa, kad uvri dodati 1 solju dugackog pirinca, smanjite vatru, poklopite i ostaviti da se kuva oko 20 minuta, da sva voda uvri
Sad to sklonite sa vatre i prohladite
Pomesajte sangarepu jednu rendanu, grasak polja solje blansiranog ili odmrznutog, pola solje iseckanog mladog luka,, racice ako ih koristite i dzumbir uzmite ili 1 kasiku rendanog svezeg ili pola kasicice suvog
To sve dodati pirincu koga cemo da promesamo viljuskom
Salata se drzi u frizideru
U teglici pomesajte cetvrt solje sirceta, 2 kasike secera,2 kasicie samlevenog susama, ako ga ne sameljete nema nikakvog dejstva, 2 kasike vode i jednu kasiku soja sosa
to sve lepo i dobro promuckati da se secer otopi
Pred sluzenje sipati na pirinac i vratiti u frizider.Na veliki tanjir staviti prvo listove zelene salate, preko toga salatu, i ukrasiti sa malo mladog luka i limuna po ukusu
:yes:
Brokoli i karfiol salata

Obariti 1 manju glavicu brokolija i jednu manju glavicu karfiola u vodi. Odvojiti na cvetice. Ohladiti.
Iseckati 3 - 4 mlada luka, 3 - 4 kuvana jaja iseckati.
Dodati ulje, so, sirce, seckani persun.
:uteha:
za ovu salatu bih preporucila toplo da je pravite bez jaja, iz jendog prostog razloga, bogata su holesterolom, za ciscenje organizma ako vec ne drizte post(koji savetujem ) potrebno je da unosite brokolj koliko god mozete, jer vam telo cisti od otrova. Takodje preporucucjem bez soli, jer nam ubija calcijum iz organizma koji je potreban za kosti :yes:
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 27 Дец 2008, 23:21

Zanimljivo voce


8 malih banana (500 r)
100 g cokolade za kuvanje
500 g sladoleda (ono familijarno pakovanje)
svezih listova od nane ne mnogo

Pripremanje:
:rostilj: Staviti banane na rostilj onakve kakve su (dakle neoguljene), prevrtati dok ne dobiju braon boju.
Sad sa nozem duz banane u sirini oko 2 cm odvojiti onu koru. Jedan deo od cokolade staviti u bananu malo pritisnuti da se ona uvuce malo u taj mekani deo. Tako dugo drzati na rostilju dok se to ne istopi. :sleep1: Skinuti na tanjir i tu staviti 2 kugle sladoleda od vanille. Posuti nekoliko listica nane.
E sad neko ne voli u toj kori da se pravi :taz: i mozete izvaditi sadrzaj banane iz kore na tanjr, dodati sladoled i svezu nanu.
Ja sam alergicna na banane ali verujem da je ukusno



Bombice od badema :tank.gif:

200 g secera uspinovati i dodati
1 celu pomorandzu (i sok i narendanu koru) i
200 g oljuscenih i samlevenih badema.

Zamesiti i oblikovati kuglice ili bilo koji drugi oblik. :?

Vocne kuglice

100 g secera uspinovati i dodati
100 g mlevenih oraha
100 g suvog grozdja i
100 g seckanih suvih smokava.

Zamesiti, oblikovati kuglice i uvaljati ih u prah secer.
ovo su posni kolaci a i izuzetno kaloricni, probajte i vi :yes:
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Recepti iz Pepeljugine kuhinje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 14 Јан 2009, 14:53

Jos jedno brzo jelo

400 g makarona
150 g kisele pavlake
350 ml mleka
2 jaja
malo vegete, bibera
oko 150 g punomasnog sira
100 g trapista

Makarone kuvati oko 5-6 minuta. U dubljem sudu izmesati sve ostale sastojke i sipati makarone u tu smesu. Ostaviti da odstoji 15 min a zatim zapeci u vatrostalnoj posudi. Dovoljno je peci 15 min, a pred kraj pecenja mozete narendati jos malo trapista preko makarona.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Pitaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 14 Јан 2009, 15:04

* 4 jaja,
* 1 kg mladih kopriva,
* 500 g kora za pitu,
* 400 g starijeg sira,
* 250 ml kisele pavlake,
* 1 kašičica soli.

I još:

* 1 jaje,
* 50 g sira,
* 50 ml ulja,
* 50 ml vode,
* 100 ml kisele pavlake.

Priprema:
Koprive očistiti i oprati. Posoliti vodu, staviti da proključa, pa potopiti koprive. Poklopiti i ostaviti 10 minuta da stoje. Koprive izvaditi, ocediti i sitno iseckati. Pomešati sa izmrvljenim sirom, kiselom pavlakom (250 ml), umućenim jajima i posoliti.
Smesu izjednačiti i ravnomerno nanositi na površinu svake kore premazane mešavinom ulja i vode. Spojiti dijagonalno krajeve kore, zatim skupiti i zgužvati. Okrenuti zgužvani deo i staviti ga u dobro nauljenu tepsiju. Postupak ponoviti sa ostalijm korama.
Peći na 200 stepeni oko 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti sa pečenjem još oko 30 minuta. Na 10 minuta pre nego što je pita gotova, preliti je mešavinom umućenog jajeta, izdrobljenog sira i kisele pavlake (100 ml).
Pečenu pitu poprskati vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Meksicka kuhinja, testa, priprema i posluzenje

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Јан 2009, 17:09

Meksička testa

Enčilada (Enchilada)

Kao i mnoge druge vrste meksičke hrane popularne van Južne Amerike, enčilada je nastala od tradicionalnog jela. Reč "enchilada" je kukuruzna tortilja umotana oko mesa i sira, umočene u čili sos i prelivena seckanim lukom, sirom ili kiselom pavlakom. To se i ne razlikuje od papadžula ("papak-tsuls") od kojih je enčilada najverovatnije i nastala. Ovo tradicionalno majansko jelo je postojalo u pret-kolumbovsko doba. Ove kukuruzne tortilje su bile umočene u sos od semenki bundeve, urolane u seckana kuvana jaja i prelivene paradajz sosom. Njihov naziv znači "plemićko jelo" ili "hrana Bogova" i Maje su ga služile u posebnim prilikama.


Meksička testa

Pored tortilja, koje su osnova meksičke ishrane, bilo da su kukuruzne ili pšenične, postoji nekoliko varijanti pripremanja testa, kao varijacije na tortilje, pa se, u zavisnosti od prilike ili želje, pripremaju na različite načine, ali su u biti veoma slični.


Tortilja (Tortilla)

Jedna tortilja: 100g brašna, 10g šećera, 5g soli, 2g kvasca, malo ulja i malo vode. Zamesiti testo, ostaviti ga stoji najmanje četiri sata, razvući ga i peći u tiganju na malo ulja da porumeni.


Tako (Taco)

Kukuruzne tortilje koje se peku u rerni tako što ćete ih položiti na rešetku na 150° C i kada smekšaju namestite ih tako da dopola vise preko rešetki. Pecite ih dok ne budu hrskave. Služite ih uspravno u korpici obloženoj platnenim salvetom.

Služenje takosa:

Poslužite meso na tanjiru, uz tople tortilje. Svaka osoba uzima toplu tortilju i dodajte meso na nju, zalivajuži ga seckanim lukom, sosom, korijanderom ili drugim začinom i sa nekoliko kapi limunovog soka.


Burito (Burritto)

Meksički sendviči koje možete sami da pravite tako što pšenične tortilje filujete po ukusu i urolate. Umotajte tortilje u foliju i pecite na 200° C. Možete ih i podgrejavati tako što ćete svaku staviti u nenamašćen teflonski tiganj i malo propeći sa svake strane (15 sekundi po strani). Služe se tople, umotane u platneni salvet u korpi. Filujte pirinčem, sirom, pasuljem, mesom ili već po želji i ukusu.


Tostada (Tostada)

Ovo su hrskavi otvoreni sendviči. Kratko ispržite kukuruzne tortilje na malo ulja dok ne budu krckave. Iscedite višak masnoće na papirnom salvetu. Slažite slojeve sendviča po ukusu i uživajte.


Kesedilja (Quesedilla)

Za ove sendviče sa pečenim sirom će vam trebati po dve tortilje po osobi. Stavite jednu tortilju na nenamašćen tiganj, pospite sirom i poklopite drugom tortiljom i pecite na srednjoj temperaturi oko dva minuta sa svake strane, odnosno dok se sir ne istopi. Secite u trouglove i služite sa sosom i pavlakom.

Hleb je u Meksiku posebna stvar. Postoji vrsta hlebova "koliko i dana u godini", i uglavnom su svi slatki. Kolači su uglavnom od testa i voća ili anisa i sa tradicionalnim dodatkom cimeta.


Tamalesi

Tamalesi su postojali u Meksiku i pre dolaska Španaca. Veruje se da je reč nastala od Nahuatl reči "tamalii." Način pripremanja je, skoro sigurno, potekao od Astečkog verovanja da je kukuruz izvor života.

Iako osnovni recept za tamalese zahteva mleveno meso u testu kuvano u kukuruznoj ljusci, postoje mnoge varijacije tamalesa. Naime, kuvarski autoriteti tvrde da postoji preko 80 varijanti, punjenih bilo čim od voža do svinjske glave, a veličine variraju od 9 do 90 cm.

U Oksaki se prave veliki tamalesi - sa mole sosom umotani u lišće banane. U Jukatanu su još veži začinjeni ačiotea semenom (seme anato drveta). U Čiapasu se služe tamalesi slični kao u Oksaki - umotani u lišće banane, ali sa blažim i slađim mole sosom. U Verakruzu se prave tamalesi od svinjetine začinjeni anisom. Sinaloa tamalesi su možda i najneobičniji. Oni su mali i punjeni zaslađenim pasuljem, ananasom i svežim kukuruzom. U Montereju se prave tamalesi slični onima koje bismo spremili kod kuće; mali tamali punjeni mesom i čilijem u kukuruznoj ljusci.


Kako napraviti tamalese

Potraga za savršenim tamalesom je beskonačna, ali evo početka.

Pripremite ljuske kukuruza (ako nemate listove banane) - izaberite najveće i potopite ih u vodu. Špatulom ravnomerno nanesite testo na ljusku. Ostavite oko pola santimetra prazno od ivica i oko santimetar od vrha i dna. Kašikom nanesite fil u liniji po sredini testa. Savijte jednu stranu ljuske da testo poklopi fil. Drugu stranu preklopite da se testo sastavi. Savijte slobodnu ljusku na vrhu i dnu i stavite da se kuva (trebalo bi da se pari) sa savijenim delom nadole.

Najbolje bi bilo da se pripremi u fritezi. Kuvajte oko 1,5 sat. Služite sa ljuskom.

Stavite novčić u fritezu i on će čegrtati ako je potrebno da dodate još vode. Sloj testa nanosite po želji, a imajte na umu da će se testo raširiti pri kuvanju.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Hajde malo na Mediteran , i da probamo mediteranske sarmice

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Јан 2009, 18:53

Ovo jelo se brzo sprema i veoma je ukusno. Gosti vas ne mogu iznenaditi ako imate ovaj recept.
Služi se sa kuvanim pirinčem, pireom, pomfritom...

Sastojci za više od 10 porcija
1 kg teletine (najbolje je od buta)
1 velika glavica crnog luka
1 l belog vina (može i manje, zavisno od mesa, koliko mu dugo treba da se skuva)
dimljene slanine po potrebi
kiselih krastavaca po potrebi
malo vegete
1 kašika crvene aleve paprike

Priprema
Teletinu osloboditi svih žilica, iseći je na šnite, istući ih čekićem za meso, posuti vegetom i na njih slagati tanko isečenu slaninu i kisele krastavce. Saviti ih u sarmice i pričvrstiti čačkalicom.
U veću i dublju posudu (može dublji tiganj) staviti 5-6 supenih kašika ulja (može i maslinovo ulje) i izrendati glavicu luka, sve to upržiti, dodati alevu papriku, ređati sarmice i dodavati vino.
Vino dolivati sve dok sarmice ne budu gotove i obavezno gledati da ostane sosa.
Serviranje
Sarmice stavite u tanjir, dodati sa strane krompir pire, jedan list zelene salatice i jednu rotkvicu ili maslinke
Prijatno
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Arapska kuhinja

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 16 Јан 2009, 20:59

Baba ganuš je arapski prilog i veoma je ukusan!

Sastojci za 6 porcija
1/2 kg plavog paradajza
so
biber
malo leblebije
limun
ulje

Priprema
Plavi paradajz se skuva pa se onda samelje na mlinu za meso i u to se doda malo skuvana leblebija (mlevena), so, biber, ulje i limunov sok.
Možete dodati i razne druge začine!
Prijatno!
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Оставштина за будућност”




  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 21 госта

cron