www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


Sta kaze Zakon

Уредник: vcvolodja

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Sta kaze Zakon

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 12 Авг 2009, 02:18

1.2. Prava fetusa i abortus

Postoje neka pitanja u vezi s tumačenjem članova EKPS za koja bi se moglo reći da su još uvek otvorena. Jedan od problema je definisanje ljudskog života koji se štiti ovim ugovorom, odnosno njegov početak i kraj. Ako bi termin »svako« (everyone) iz člana 2. EKPS ostavljao mogućnost da se njime štiti i život fetusa, onda bi dozvoljavanje abortusa bilo u suprotnosti s dužnostima u vezi s pravom na život. Međutim, iako nije isključio mogućnost da se u određenim okolnostima član 2 primeni na zaštitu nerođenog deteta (R.H. protiv Norveške), s obzirom da u državama članicama ne postoji konsenzus o naučnoj i pravnoj definiciji početka života i pitanju abortusa, ovde postoji polje slobodne procene (tzv. margin of appreciation), odnosno Sud ostavlja diskreciono pravo svakoj državi članici da reguliše pitanje abortusa sve dok je u zakonodavstvu uspostavljen pravičan balans između potrebe da se obezbedi zaštita fetusa i interesi žena (Boso protiv Italije). Sigurno da u slučaju kada je do prekida trudnoće došlo iz medicinskih ili socijalnih razloga, ovo »uravnoteženje prava« vodilo bi drugačijem ishodu, nego u slučaju genetskog inženjeringa ili eksperimenta s embrionom nakon tri meseca.

I u Srbiji, u skladu s maksimom Infans conceptus pro nato habetur, embrion/fetus može imati status ljudskog bića u smislu zaštite ljudskog dostojanstva i s pravnim posledicama u naslednom pravu, ali ne status individue koja uživa potpunu zaštitu kroz pravo na život. Prekid trudnoće je pod određenim uslovima legalan u Srbiji.

Ustav Srbije garantuje pravo čoveka da slobodno odluči o rađanju dece (čl. 27). Pobačaj je dalje regulisan Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenoj ustanovi Srbije (Sl. glasnik RS, 16/95). Prema ovom Zakonu prekid trudnoće se može izvršiti samo na zahtev bremenite žene, i to uz izričitu pismenu saglasnost. Za prekid trudnoće lica mlađeg od 16 godina potrebna je saglasnost roditelja ili staraoca, a ako su oni odsutni ili sprečeni, onda saglasnost nadležnog organa starateljstva (čl. 2 i 3). Prekid trudnoće se ne može izvršiti kada se utvrdi da bi se njime teže narušilo zdravlje ili ugrozio život žene (čl. 3). Biće zanimljivo videti odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Alicja protiv Poljske, gde se podnosilac predstavke žali zbog odbijanja zahteva za prekid trudnoće zbog opasnosti po život pacijentkinje.

Zahtev bremenite žene da prekine trudnoću, uz slaganje lekara specijaliste akušerstva i ginekologije, dovoljan je uslov do desete nedelje gestacije (čl. 6). Lekar je dužan da ženu obavesti o opasnostima i posledicama prekida trudnoće (čl. 5).
Posle desete nedelje gestacije svaki prekid trudnoće smatra se “izuzetnim prekidom trudnoće“ i može se izvršiti samo:

1) kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život žene ili otkloniti teško narušavanje njenog zdravlja (zdravstveni razlozi);
2) kada na osnovu naučno-medicinskih saznanja postoji mogućnost da se dete rodi s teškim telesnim ili duševnim nedostacima (eugenički razlozi);
3) kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela, na primer, silovanjem, obljubom nad nemoćnim ili maloletnim licem ili zloupotrebom položaja (socijalni razlozi).

Posle desete nedelje trudnoće do navršene dvadesete nedelje, o pobačaju odlučuje konzilijum lekara. Posle dvadesete nedelje, o prekidu trudnoće odlučuje etički odbor zdrav¬stvene ustanove. Prema Pravilniku o broju, sastavu i načinu rada etičkog odbora u zdravstvenoj ustanovi (Sl. glasnik RS, br. 30/95), ovaj odbor ima 5 članova i 5 zamenika, i to specijaliste iz ginekologije i akušerstva, pedijatrije, neuropsihijatrije, interne medicine i diplomiranog pravnika, koji imaju nastavno zvanje profesora medicinskog, odnosno pravnog, ili naučni stepen doktora medicinskih, odnosno pravnih nauka. Ovaj odbor odlučuje ako su svi članovi (ili njihovi zamenici) prisutni (čl. 2 i 3). Odbor odlučuje samo jednoglasno, u roku od 7 dana od dana podnošenja zahteva za prekid trudnoće, a svaka odluka mora biti obrazložena (čl.4). Ni Zakon ni Pravilnik ne predviđaju mogućnost bremenitoj ženi da se žali protiv odluka nadlženih organa kada smatraju da nisu ispunjeni uslovi za prekid trudnoće.

Ako ovlašćeni lekar u zdravstvenoj ustanovi posumnja da je prekid započet van zdravstvene ustanove krivičnim delom, ima obavezu da o ovom obavesti organ nadležan za unutrašnje poslove (čl. 13).

KZ Srbije (čl. 120 novog KZS) predviđa krivično delo nedozvoljenog prekida trudnoće, odnosno pobačaja izvršenog, započetog ili pomognutog protivno propisima. Kazna za ovo delo zavisi od toga da li je izvršeno sa ili bez pristanka trudnice, odnosno njenih roditelja ili staratelja, i da li je ona mlađa od šesnaest godina. Zaprećena kazna za ovo delo je veća ako nastupi smrtna posledica, teško narušavanje zdravlja ili druga teška telesna povreda žene nad kojom je vršen prekid trudnoće.

Izvor " PRAVO NA ŽIVOT
ZAKONODAVSTVO I PRAKSA U SRBIJI I CRNOJ GORI "
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3333
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

Re: Sta kaze Zakon

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 12 Авг 2009, 02:29

Zakon kaze takodje da seks sa maloletnim lice koje je navrsilo 14 godina, ako se ono izjasni da je to ucinilo svesno, ne nosi konsenkvence za odgovoranje lica koje je imalo odnos sa njim
Nase neznanje je na zalost cak 90 posto , kako je pokazano anketom da je granica 18 godina.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “"Зашто абортус треба забранити,осим када је то медицински неопходно"”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 17 госта

cron