Страница 1 од 1

STA PISE NA DNU PLASTICNE BOCE

Послато: 07 Нов 2011, 01:54
од pepeljuginadobravila
Pijenjem vode iz pet ambalaze ne cinimo uvek sebi dobro. Zašto?
Zato sto ne znamo sastav plastike. Na dnu svake ambalaže potražite trougao sa brojem u sredini


On govori, koliko je opasna vaša plastika.
1 - PET ( često i PETE ) - Te su boce u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimoni hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene materije.

2 - HDP ( nekad i HDPE ) - Radi se o "dobroj" plastici, za koju postoji najmanja verovatnost ispuštanja hemikalija u vodu.

3 - PVC ( nekad i 3V ) - Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 - LDPE - Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Ali se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 - PP - Još jedna od "dobrih" plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 - PS - Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN.Najčešće se koristi u čašicama za kafu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 - PC ( ili bez oznake ) - To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju hemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj upotrebi. Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama.

Napravite test u svojoj kuci i pogledajte koju plastiku imate trenutno.

Re: STA PISE NA DNU PLASTICNE BOCE

Послато: 16 Нов 2011, 20:52
од zoxyf
Хммм... за ово нисам знао а Богами нисам никада у том правцу размишљао .

:?

STA PISE NA DNU PLASTICNE BOCE

Послато: 09 Авг 2013, 23:20
од pepeljuginadobravila
mnogo sto sta ne znamo, a razlog je nasa lenjost