www.pepeljuga21veka.org.rs-Čarolija - Pepeljuga 21. Veka i Prijatelji

Ако је ово Ваша прва посета, обавезно погледајте Често Постављана Питања кликом на линк ЧПП. Да би сте постављали или одговарали на теме морате бити регистровани, односно пријављени. Кликните на линк Региструј се за наставак.


E 407 Oprez za sve ljude trovanje kroz hranu

ZBOG ZAKONSKE OBAVEZE ISTIČEM
UPOZORENJE:
SVE INFORMACIJE KOJE SU NA OVOJ STRANI I NA PRATEĆIM LINKOVIMA IZNETE
SPADAJU U ALTERNATIVNE METODE LEČENJA
I IZRAZ SU LIČNOG STAVA AUTORA SAJTA KOJI NEMA MEDICINSKO OBRAZOVANJE.
SVAKO KO IH PRIHVATI I PRIMENI ČINI TO NA SOPSTVENU ODGOVORNOST
Gospod od zemlje pravi lekove, a razuman čovek ih ne odbacuje. Iz Svetog pisma, Sirah 38, stih 4.
pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

E 407 Oprez za sve ljude trovanje kroz hranu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 17 Мар 2014, 16:16

Rak za doručak

vesti 11:42, 18.04.2010. editirano: 23:45, 26.08.2010.

Autor: KATARINA MARTIĆ<p> BEOGRAD - Srbi jedu hranu krcatu materijama koje izazivaju rak, a nisu ni svesni toga! </p>
BEOGRAD - Srbi jedu hranu krcatu materijama koje izazivaju rak, a nisu ni svesni toga!
“Umro je posle kratke i teške bolesti.” Čitulje su pune slika i imena onih koji su život okončali na ovaj način, odnosno onih koji su umrli od raka. Rak ili kancer reč je koja se izbegava, ne izgovara se i ne piše čak ni u umrlicama.

U Srbiji svake godine od ove bolesti oboli 32.000, a umre 18.000 ljudi! U svakom momentu najmanje 160.000 Srba ima neku vrstu karcinoma. Budućnost je, nažalost, još crnja. Profesor dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju, najveće ustanove za lečenje malignih bolesti u našoj zemlji, za Kurir kaže da se broj obolelih svake godine uveća za pet odsto! Kao potencijalne uzročnike raka direktor Instituta navodi i hranu punu aditiva i raznih vrsta konzervansa za koje je dokazano da su kancerogeni.
- Kao doktor ne mogu da zabranim da se u pojedinim namirnicama nalaze te materije. Mnoge vrste pesticida koje se upotrebljavaju za prskanje biljaka koje se kasnije koriste u ishrani mogu biti potencijalni izazivači raka. Potrebno je da se one zakonom zabrane - ističe doktor Borojević.

Sa tvrdnjama doktora Borojevića slaže se i doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije i nekadašnji savezni inspektor za uvoz i izvoz.
- U nekim mesnim prerađevinama nalazi se i zabranjeni polifosfat, koji na ljude deluje mutageno i u drugom i trećem kolenu, a koji utiče na obolevanje od raka debelog creva. Svinjsko meso u srpskim mesarama najčešće je lošeg kvaliteta. U ishrani svinja koristi se takozvana sano hrana, puna hormona, antibiotika i sedativa, zahvaljujući kojima je životinja za pet meseci spremna za klanje. Jedući takvo meso, naročito pljeskavice koje su pune soje, loja i polifosfata, koji spada u genotoksične materije i čija je upotreba zabranjena svuda u svetu, ljudi mogu dobiti mutacije gena koje će se ispoljiti tek kod njihove dece ili dece njihove dece - objašnjava doktor Stojšić. On dodaje da na deklaracijama ne piše da meso sadrži te materije, već se one vode kao aditivi, koji nisu zakonom zabranjeni.

- Šunke u crevu i “pica šunke” takođe spadaju u vrlo loše prerađevine koje, ako se dugo i često jedu, mogu da izazovu rak debelog creva. Šunka se pravi od svinjskog buta, čija je cena oko 500 dinara, a ona je duplo jeftinija. A to je zato što na 100 kilograma svinjskog buta ide od 100 do 150 kilograma leda. Da bi se ta masa ujedinila, dodaje se soja, a u to još ulaze i već pomenuti polifosfati, kao i poboljšivači ukusa i glutaminati - priča Stojšić, i naglašava da tu nije kraj “recepturi”. U masu se dodaje i emulgator karagenan, koji se dobija iz morskih algi i spada u hidrokoloide, materije koje vezuju vodu, pa je takođe kancerogen.

Doktor Stojšić naglašava da za kancerogene materije nema bezbedne granice vrednosti zbog čega i najmanje količine mogu uticati na razvoj i pojavu raka!
- Ni viršle nisu bezbedne. Isto kao i šunka, upola su jeftinije od mesa od kojeg se prave. U njihov sastav ulaze šija, leđa, trtica i kosti od pilića koji su puni antibiotika, hormona, teških metala i bakterija - zaključuje Stojšić.[ antrfile ]KAKO ŠUNKA IZAZIVA KANCER
- Kada čovek pojede šunku i ona se razloži u digestivnom traktu, karagenin se lepi za sluzokožu debelog creva izazivajući njegovu upalu ili kolitis, a nuspojava je zatvor. Posle pražnjenja debelog creva, na zidovima se prave ranice koje dovode do ulceroznog kolitisa. Nitritna so iz šunke s proteinima iz mesa i soje pravi nitrozoamine, a oni, kada dođu u dodir s ranicama, na sluzokoži debelog creva izazivaju rak - ističe Miroslav Stojišić i dodaje kako se “sad svi čudimo odakle toliki broj obolelih od raka”.

OPASNI EMULGATORI
Prema rečima doktora Stojšića, emulgator je materija koja se dodaje u industrijski proizvedenu hranu da bi ona imala lepši ukus, miris ili boju. Emulgatori se takođe koriste i kao konzervansi.
- Njihov dugotrajan unos štetan je po zdravlje. U zemljama zapadne Evrope veoma se strogo kontrolišu i gotovo ne koriste. U zemljama koje su nedavno “ušle” u Evropu postoji zakonska obaveza da na etiketi proizvoda bude deklarisano koji su emulgatori dodati i u kojim količinama. Kod nas je ta “politika” u povoju i ima dosta proizvoda na kojima to nije jasno ili nije uopšte deklarisano.
PAŽNJA! PAŽNJA!

Zalepite ovo na frižider i prekontrolišite ima li u onome što jedete emulgatora sa spiska!

Emulgatori
Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU:
više od 2% nitrita kancerogeno (u određenoj količini izaziva rak)
više od 3% polifosfata - veoma opasno
E102 - opasan
E103 - zabranjen
E104 - sumnjiv
E105 - zabranjen
E110 - opasan (veštačka boja)
E111 - zabranjen
E120 - opasan
E121 - zabranjen
E122 - sumnjiv
E123 - veoma opasan
E124 - opasan (veštačka boja)
E125 - zabranjen
E126 - zabranjen
E127 - opasan
E130 - zabranjen
E131 - izazivač raka
E141 - sumnjiv
E142 - izazivač raka
E171 - sumnjiv
E173 - sumnjiv
E180 - sumnjiv
E210 - izazivač raka
E211 - izazivač raka
E212 - izazivač raka
E213 - izazivač raka
E215 - izazivač raka
E216 - izazivač raka
E217 - izazivač raka
E221 - poremećaj creva
E222 - poremećaj creva
E223 - poremećaj creva
E224 - poremećaj creva
E226 - poremećaj creva
E230 - štetan za kožu
E231 - štetan za kožu
E232 - štetan za kožu
E241 - sumnjiv
E250 - izaziva poremećaj krvnog pritiska
E251 - izaziva poremećaj krvnog pritiska
E330 - limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak)
E311 - izaziva osip
E312 - izaziva osip
E320 - holesterol
E321 - holesterol
E322 - napada želudac, lecitin
E338 - poremećaj želuca
E339 - poremećaj želuca
E340 - poremećaj želuca
E341 - poremećaj želuca
E407 - poremećaj creva
E450 - poremećaj želuca i creva
E461 - poremećaj želuca
E462 - poremećaj želuca
E463 - poremećaj želuca

KONZERVANSI

IZAZIVAČI ZLOĆUDNIH TUMORA: E105, E121, E125, E131, E142, E210, E240, E447

IZAZIVAČI OBOLJENJA ŽELUDAČNO-CREVNOG TRAKTA: E221-226, E320, E338-341, E405, E407, E461-466

IZAZIVAČI ALERGIJE: E230, E239, E311-313
IZAZIVAČI BOLESTI JETRE I BUBREGA: E171-173, E320, E322http://fokus.rs/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B ... %BE%D0%BC/http://www.kurir-info.rs/rak-za-dorucak-clanak-31400http://serbianforum.org/threads/emulgat ... lje.31348/http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B0%D0%BDhttp://sh.wikipedia.org/wiki/Prehrambeni_aditivihttp://serbianforum.org/threads/emulgat ... lje.31348/
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

E 407 Oprez za sve ljude trovanje kroz hranu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 17 Мар 2014, 16:23

Ruska studija

Каррагинан
Материал из Википедии — свободной энциклопедии

Каррагинан, Карраген — семейство линейных сульфатных полисахаридов, получаемых из красных морских водорослей. Название получено от одного из видов таких водорослей, произрастающего около берегов Ирландии. Студенистые экстракты из водоросли Chondrus crispus («ирландский мох») использовались в качестве пищевых добавок в течение сотен лет[1].

Каррагинан — это природный гелеобразователь, получаемый при переработке красных морских водорослей методом экстракции с последующей очисткой от органических и других примесей — многократным осаждением, фильтрацией и промывкой в воде и спирте. В зависимости от степени очистки различают рафинированные и полурафинированные каррагинаны. Зарегистрирован в качестве пищевой добавки Е-407.
Молекулярная структура различных типов каррагинана

Содержание

1 Свойства
2 Получение
3 Влияние каррагинана на организм млекопитающих
4 См. также
5 Примечания

Свойства

Молекулы каррагена — большие, очень гибкие, и могут формировать закручивающиеся структуры. Они могут образовывать различные гели при комнатной температуре. Часто используются в пищевой промышленности как стабилизирующий и загущающий агент. Гели ведут себя как псевдопластик.

Все каррагинаны — высокомолекулярные полисахариды, составленные из повторений субъединиц галактозы и 3,6-ангидрогалактозы (3,6-AG), как сульфированных, так и несульфированных. Субъединицы соединены чередующимися альфа 1-3 и бета 1-4 гликозидными связями.

В зависимости от степени полимеризации и этерификации препараты каррагинанов классифицируются на 3 группы:

Каппа: сильные, твердые гели.(одна сульфатная группа на две молекулы галактозы). Производятся из Kappaphycus cottonii,
Йота: мягкие гели(две сульфатные группы на две молекулы галактозы). Производятся из Eucheuma spinosum,
Лямбда: формируют гели в смеси с белками, а не водой; используются для загущения молочных продуктов (три сульфатные группы на две молекулы галактозы). Наиболее частый источник — водоросли Gigartina из Южной Америки.

Наиболее важным различием, влияющим на свойства классов каррагинанов, является количество и положение сульфатных эфиров на повторяющихся субъединицах галактозы. Большее количество сульфатных эфиров понижает темепературу растворения каррагинана и приводит к более мягким гелям или препятствует образованию гелей (лямбда-каррагинан).

Многие красные водоросли производят различные типы каррагинана на разных стадиях развития. Например, род Gigartina производит главным образом каппа-каррагинаны в стадии гаметофита, и лямбда-каррагинаны в стадии спорофита.

Все классы каррагинана растворимы в горячей воде, но в холодной воде растворим только класс лямбда и соли натрия других классов.

При использовании в пищевых продуктах каррагинан указывается как E407 или E407a (при изготовлении из водорослей Euchema).

Также часто раствор каррагинана используется в целях увеличения объема мяса для удешевления производства в расчете на массу готовой продукции[2].

Наиболее часто пищевую добавку E407 используют при производстве молочных продуктов, коктейлей, мороженого, кондитерских изделий.
Получение

В промышленных масштабах производство началось с 30-х годов XX века, хотя в Китае использовали каррагинан еще в VII веке до н. э.

В настоящее время крупнейшим производителем являются Филиппины, где морские водоросли разводятся специально. В основном это виды Kappaphycus alvarezii, Kappaphycus striatum и Eucheuma denticulatum. Они растут на 2 метра вглубь от поверхности моря. Водоросли обычно выращивают на нейлоновых тросах, закрепленных на бамбуковых опорах. Урожай собирают приблизительно через три месяца, когда каждое растение весит около килограмма.

После сбора водоросли сушат, упаковывают в тюки и отправляют на фабрику. Там водоросли мелют, просеивают, чтобы удалить загрязнения, например песок, и тщательно промывают. После обработки горячим щелочным раствором (например 5—8%-ным гидроксидом калия) из водорослей путем центрифугирования и фильтрации удаляется целлюлоза. Получившийся каррагинановый раствор затем концентрируется выпариванием. Затем высушивается и измельчается в соответствии со спецификацией.
Влияние каррагинана на организм млекопитающих

The Food and Agriculture Organization of the United Nations и ВОЗ, на основании имеющихся данных, не рекомендуют использовать каррагинан–содержащие продукты в питании для младенцев[3], поскольку опыты на крысах, морских свинках и обезьянах показали, что использование полигинана (частично распавшаяся молекула Каррагинана) ассоциировано к язвам и раку желудочно–кишечного тракта[4], причём у морских свинок употребление каррагинана ассоциировано с язвами желудочно–кишечного тракта, а у крыс — с раком желудочно–кишечного тракта[4]. Употребление каррагинана может также быть причиной воспалительных заболеваний кишечника[4].
См. также

Агар-агар
Список пищевых добавок E400-E499 (Группа стабилизаторов, загустителей, эмульгаторов.)

Примечания

↑ Training Manual on Gracilaria Culture and Seaweed Processing in China
http://www.tharnika.ru/spice/texturants ... r&ids=meat " для инъекций мясных продуктов и продуктов из птицы," " хорошо удерживает влагу; увеличивает выход мясных продуктов."
↑ Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives
↑ Перейти к: 1 2 3 effects of carrageenan in animal experiments J. K. Tobacman. Environ Health Perspect. (2001) 109(10):983; PMCID: PMC1242073
Прилози
290px-Moleculare_structure_of_different_carrageenan_types.svg.png
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

E 407 Oprez za sve ljude trovanje kroz hranu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 17 Мар 2014, 16:26

O ovim emulgatorima smo pisali i pre, ali posto nam je danas opet stiglo upozorenje iz proverenog izvora , moramo da ga ponovimo.
Obratite molim vas paznju sta kupujete deci i sebi.
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!

pepeljuginadobravila
Корисников грб
Site Admin
Поруке: 3327
Придружен: 03 Апр 2008, 18:22
Место: GROCKA
Контакт:

: E 407 Oprez za sve ljude trovanje kroz hranu

Непрочитана порукаод pepeljuginadobravila » 17 Мар 2014, 16:35

Prehrambeni aditivi


Aditivi su materije koje se dodaju u prehrambene proizvode radi poboljšanja nekih njihovih svojstava. Radi lakše identifikacije uvedeno je označavanje aditiva sa brojem E (sistem za označavanje aditiva od strane EC - ((en)) kojeg je prihvatio veći broj zemalja).Ako aditiv ima broj E to podrazumijeva da je prošao odredjenu procesuru provjere zdravstvene ispravnosti. Međutim, bez obzira na provjeru i označavanje veliki broj aditiva je štetan po ljudsko zdravlje ako se uzima u količinama većim od dnevno dozvoljenih (ADI). Prehrambenim aditivima se smatraju tvari tačno poznatog hemijskog sastava,koje se ne konzumiraju kao hrana i nisu tipičan sastooslobađaju energiju tokom metabolizma. Većina aditiva ima nenutritivna svojstva.

Aditivi su dodatne tvari ima u prehrambenoj industriji, a neki aditivi se upotrebljavaju i u farmaceutskoj industriji. Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom procesu proizvodnje, tokom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja.

To su supstance koje postaju i ostaju sastojak prehrambenih proizvoda (za razliku od pomoćnih sredstava i enzimskih preparata koji dolaze u kontakt sa prehrambenim proizvodom, ali ne postaju njegov sastojak), zbog čega su, sa zdravstvenog aspekta, značajnije.
Vrste aditivi

Aditivi u namirnicama, razvrstani su na sljedeće kategorije:

1) boje;
2) konzervansi;
3) antioksidansi;
4) kiseline;
5) regulatori kiselosti;
6) zgušnjivači;
7) stabilizatori;
8) emulgatori;
9) emulgujuće soli;
10) sredstva za želiranje;
11) humektanti;
12) sredstva za dizanje tjesta;
13) učvršćivači;
14) sredstva protiv zgrudvavanja;
15) pojačivači aroma;
16) sredstva protiv stvaranja pjene;
17) sredstva za glaziranje;
18) sredstva za tretiranje brašna;
19) propelenti;
20) zaslađivači;
21) sredstva za povećanje zapremine;
22) modifikovani skrobovi

Opasni dodaci:

E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E221, E223, E224, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440


Zabranjeni:

E103, 105, 111, 121, 125, 126, 130


Sumnljivi dodaci:

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 180, 240, 241, 477.


Dodaci koji su stetni za zdravlje

problemi s crevima: E220, 221, 232, 224
problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407
kozne bolesti: E230,231,232,233
unistava vitamin B12: E220
povecava holesterol: E320,321
nadrazuje zivce: E311, 312
Postoji los izbor, veoma los izbor i postoji Moj izbor

Можете да ме мрзите, можете да ме волите, али морате да ме поштујете

Миран је онај ко зна а ћути, и који не верује у оно што чује док не провери!


http://nbf.pl‎

Повратак на “Zdravlje Roditelja”
  Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 11 госта

cron